Før valget gik det borgerlige danmark sammen om et valgløfte: der skulle ske et skifte i måden, man så på miljø og fødevarepolitik på. Man skulle sætte sig mellem de to stole, fremfor at stå stejlt overfor hinanden. Der skulle lyttes bredere end tidligere, ikke kun til forskerne men også til andre eksperter og berørte personer med jordforbindelse. Egentlig samme fremgangsmåde vi normalt savner, nemlig et ønske om at lette lidt på elitens osteklokke og se ud i samfundet, fremfor at leve et lukket liv bag borgens mure.

Eva Kjer Hansen havde en bunden opgave fra det borgerlige Danmark om at skabe en pakke, der havde nye toner og ikke den samme retorik. Fokus skulle ikke være på syv forskere, men på deres input sammen med alt det andet input, fra både landbrug og miljøorganisationer.

Den bundne opgave stod Det Konservative Folkeparti også bag. De deltog i alle forhandlinger og fulgte arbejdet tæt, eller havde i hvert fald mulighed for det. Kort inden det lange forløb skulle i folketinget blev Rasmus Jarlov overrasket over en artikel i Berlingske, der havde valgt at læse de fremlagte papirer. Og så var fanden løs.

STEMTE JA TIL MAKVÆRK?
Konservative anerkendte dog ministerens arbejde, idet de jo stemte for den pakke hun havde skabt. Den pakke der var lovet. Man stemmer vel ikke ja til noget makværk?… så vi må formode at dette “ordentlige, grønne parti” står 100% bag deres ja-stemmer og dermed blåstempler indholdet af pakken, som Eva Kjer Hansen har skabt. De må også kunne huske, at den bundne opgave reelt var ikke kun at lytte til elitens forskere, men også til dem med jordforbindelse.

LÆS OGSÅ:
SYSTEMET ELLER EGELUND FEJLEDE I GÅR

Da pakken nu gennemføres har vi en enestående mulighed for at få svar på tiltale: Hvis vi om 5 år måler, at det VAR ministerens udregning der passede, i de år der er debat om… Beder vi så forskerne gå af?
I dag har en forsker indrømmet at have regnet forkert og har trukket kritikken tilbage. Altså fremlagt misvisende tal, påvist af landbrugets eksperter. Han bør da gå?

Det er nok for at markere sig, hvilket konservative i sandhed har haft besvær med. Reelt har partiet haft flest artikler om folk, der har forladt dem – og selv en fødselsdag endte i artikler om dem, der ikke kom, fremfor de, der kom. De umiddelbare målinger siger, at det er lykkedes. Tallene er fortsat historisk lave, men i denne uge steget lidt.

MÅLINGERNE ER IKKE RETVISENDE
Konservatives organisationsfolk jubler. Mit bud er dog, at det ikke er retvisende. Jeg tror tallene dækker over en masse, der har sympati-svaret til Gallup og som i denne uge synes det er stærkt, at byde regeringen og Venstre, Danmarks Liberale Parti trods. I næste uge opdager disse tilkommere, at konservative jo er det samme parti som i går, og så smutter de tilbage til det parti, de normalt svarer. Herefter står Konservative så med de “ægte konservative” støtter, hvoraf en stor del af mine kilder kalder Konservatives handlinger i sidste uge amatøragtige. De er der måske ikke mere – og tallene vil om et par måneder derfor gå ned mod spærregrænsen. De tro støtter er væk og dem der var begejstret for denne ene sag opdager, hvem Konservative er.

LÆS OGSÅ:
SMITTETAL ELLER GALLUPTAL?

Som alle andre kommentatorer, kan jeg tage fejl. Jeg ser blot ikke en vindersag i at stemme for en pakke, som man ikke mener er retvisende. Især ikke, når man vil markedsføre sig som “de ordentlige”. Husk også hvad det vil blive lækket om forløbet i den kommende tid. Selvom ministeren er væk, er kampen jo langt fra slut. Sådan er politik – og Jarlovs engagement vil blive fluekneppet i dybden.

BREDE FORLIG ELLER TAKTIK
Tilbage står nemlig et borgerligt samarbejde i ruiner. Der er store opgaver forude som den siddende regering skal enes om – og her må Konservative selvsagt opleve mistillid. Hvor mon de står når Berlingske udkommer næste gang? Lars Løkke Rasmussen har bevist utallige gange, at han ønsker brede forlig – og det gør han bedst med dele af de borgerlige og med Mette Frederiksen. Om hun øjner en mulighed for at trække lidt tilbage i rødt, og lade den knuste borgerlige gruppe rode rundt er uvist. Umiddelbart har Løkke og Frederiksen begge vist sig som ledere, der ikke tænker taktisk men ønsker at løse landets problemer. Med et valg så tæt på, som det har været de sidste dage, vil det taktiske dog igen få en tanke.

Vi har fået en landbrugspakke. Alle (både eksperter, forskere og intressenter) er enige om, at den vil gavne både miljø og landbrug indenfor en kort årrække. Der burde hejses splitflag over, at det er lykkedes for miljø og erhverv at mødes, fremfor at grave skyttegrave. Samspillet ER vejen frem. Og det er den bundne opgave, fra både V, K, LA og DF, som også en ny minister vil følge. Gad vide hvor længe det holder? Hvad siger i Berlingske? Reelt kommer der absolut intet ud af at sætte et nyt ansigt ind, da den politiske retning er udstukket før valget.

LÆS OGSÅ:
Biltur 2018: Del 4. ALENE PÅ MANDETUR - JERNALDER, HOTDOGS OG CAMPING

BORGEN HAR TABT!
Uanset hvad man mener, tror og tænker, så er det trist at se et samlet folkestyre opføre sig, som den seneste uge – i begge blokke.

Det er uger som denne, der er super spændende for alle os politiske nørder – det skaber en regn af Breaking news – det giver kommentatorer lungebetændelse af at stå foran lukkede døre og udfylde tiden…

MEN det gør, at mange danskere bare bekræftes i den holdning, at politik er et barnligt erhverv.

Derfor er det endnu en tabersag uden vinder!

Tidligere artikelMETODERNE GIVER SAMME RESULTAT
Næste artikelEnergreen i BEDRAG

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here