Den lille myg med den gigantiske selvtillid er i Aalborg – og her hjælper hans far ham med endnu engang at ræse lige lukt ind vores hjerter.
Historien om Cykelmyggen Egon har siden 1967 fået mange buttede børnefingre til lige at løfte et blad i skovbunden. For det kunne jo akkurat være lige her, at en lille sort fætter med en rød ræser og et bredt smil spurtede gennem skovbunden med krum ryg…
Ja, 70-årige Flemming Quist Møller er børnenes og fantasiens ambassadør med sin træfsikre, lune og fandenivoldske streg. Men egentlig startede det hele som en meget lavpraktisk manøvre i en københavnerlejlighed fra en far, der havde brug for ro til at arbejde.
Fra kløe til klassiker
Det var dengang, min søn var omkring tre år, hvor jeg både skulle bestride mit job som bladtegner og som far. Jeg boede ikke sammen med moren, så jeg havde sådan en deal med ham om, at hvis han sad roligt på gulvet og legede med klodser et stykke tid, så udløste det en historie, fortæller han.
En dag ville skæbnen det sådan, at sønnen Carl sad og kradsede sig i et myggestik, og faren ville have ham til at lade være.
Så Cykelmyggen Egon var egentlig en meget naturalistisk tegning til at begynde med. Jeg ville give ham en biologisk forklaring på myggestik, men snart havde jeg tegnet hjul på myggens lange ben, fortæller forfatteren med en rolig røst og umiskendelig københavner-dialekt. Stemmen lyder som sådan en brumbasse, der er pakket ind i bananer.
Knægten grinede højt og længe bare af ordet ”cykelmyg” – og så tænkte jeg, at jeg havde ramt et eller andet. Hvad fanden, det var, dét ved jeg stadig ikke.
Små drenges spejl
Men dét vidste forlaget, der helt usædvanligt for den tid valgte at udgive en børnebog. Ikke om en sød kanin eller en modig, kærlig hund – men om et småirriterende insekt med et gigantisk ego i et surrealistisk univers. Ifølge forfatteren handler det om identifikation.
Egon er jo sådan en lille tunnelsynet fighter. En lille helt, der fører os gennem mange oplevelser. Han er sød og rar, når han altså lige tænker over, at han skal være det… Sådan er jo mange små drenge, der er.
Og senere stødte hans bedre halvdel så til – Dansemyggen. Ja, hun har flere sådan sociale, betænksomme færdigheder – og på den måde, så er historien jo ret kliché-agtig på kønsrollemønstrene.
Myg uden mindfulness
Flemming Quist Møller holder tydeligvis meget af sin lille cyklende krudtugle, præcis som han er og var. Hans ærinde er ikke at revolutionere verden, men at få børn til at grine, gyse og måske blive lidt rørte. Nej, der er ikke en morale som sådan. Man vil ikke se en moden udgave af Egon, hvor han er sådan gammel, tyk og buddha-agtig. Det samme gør sig i øvrigt gældende for Egons far, der ud over at gå på scenen hver dag til Clements toner, breakdancere og knald på livskuløren også har gang i adskillige andre projekter på blokken, på slagtøj og i Aalborgs kulturliv.
Vi kan jo lige så godt få lidt gang i den, mens vi er her. Bare sådan con amore…
FLEMMING QUIST MØLLER
Født 19. maj 1942 i Tårbæk. Han har en svensk mor og en dansk far. Han valgte at springe fra gymnasiet på dagen, hvor han fyldte 18 år og dermed selv kunne bestemme. I dag kan han kalde sig respekteret og prisvindende forfatter, illustrator, musiker, filminstruktør, scenograf og skuespiller, selvom han er autodidakt inden for de fleste discipliner. Han har en søn og fire børnebørn.
Udover Cykelmyggen Egon har han blandt andet også skabt Snuden, Bennys Badekar og Jungledyret Hugo. Han har udgivet sine erindringer under titlen: ”Rytmeflip og abekattestreger”. Han er medlem af musikgruppen Bazaar sammen med Peter Bastian og Anders Koppel. Men Flemming Quist Møller er i Aalborg bor han i en lejlighed på fjerde sal med udsigt ud over Kennedys Plads.
Han bruger sin fritid fra teatret på alle sine øvrige projekter som blandt andet tæller musik og nye tegnefilm. Han er dog ikke klar til at løfte sløret for, hvad det præcis er.
Forfatteren holder selv mest af de gamle klassiske børnebøger: Astrid Lindgrens forfatterskab og Vinden i piletræerne. Flemming Quist Møller er en populær farfar, fordi han selv hitter på historier, der inkluderer børnebørnene. Han er i gang med at arrangere forskellige koncerter rundt om i byen. Og så kan du naturligvis se ham som fortæller i teaterstykket om Egon, der spiller på Store Scene frem til 23. marts. Over 85.000 børn og voksne har oplevet Cykelmyggen Egon på Østre Gasværk Teater og flere mindre teatre rundt omkring i landet siden 2011. Aalborg er det sidste stop på Danmarksturnéen.
Flemming Quist Møller er den ene af blot to danskere på scenen. Forestillingen har verdens førende cykelartister og breakdancere med – og appellerer også til teenagere med de upbeatede toner og seje moves.
Billetter for børn under 12 år koster 65 kroner. Voksne koster 125 kroner. Du kan se spilletider og købe billet her: http://www.aalborgteater.dk/Forestillinger/Vis-forstilling/egon.aspx
Forestillingen er kun for børn over 5 år.