(Interview med Psykiatrifonden)

Da Jeppe Søe var 37 år ramlede hans verden. På samme dag gik hans virksomhed konkurs, og hans far døde. Han var lige flyttet til en ny by – og så var hans kone højgravid. Men der var ikke tid til at stoppe op. Før to år senere, hvor filmen knækkede, og han havde brug for hjælp. Men da var det for sent at få tilskud til psykologhjælp. Han var blevet for gammel.

En marts-nat i 2010 gik Jeppe Søe ned med flaget. Præcis to år efter, at hans fundament i den grad var blevet rystet.

”Min kone var gravid, og vi var lige flyttet. Min far døde. Og jeg gik konkurs. Samme dag. Men jeg havde det, som man ofte har det som mand: ’Den klarer jeg – det er ikke noget problem’. Så gik der to år. Og så brød jeg sammen”, fortæller Jeppe Søe.

”Jeg havde en nat, hvor jeg faktisk var derude, hvor jeg tænkte på, om selvmord var en udvej. Det var kun en nat, men det var trods alt hårde tanker at have, når man har en nyfødt og to børn i forvejen. Så den ramte mig faktisk rigtig hårdt. Og der vidste jeg, at nu skulle jeg have hjælp”.

LÆS OGSÅ:
RYTTERIET LIVE I TIVOLI

Den nat skyllede en følelse af ensomhed ind over ham – en følelse af, at der ikke var nogen omkring til at sætte en stige ned i det hul, han var røget ned i. Og så følte han sig i den grad ramt på sin stolthed.

– Du kan ikke få hjælp

Dagen efter tog Jeppe Søe til lægen, og lægen vurderede hurtigt, at han skulle sendes videre til en psykolog. Efter blot én time med psykologen så tilværelsen lysere ud.

”Allerede der nåede han at komme ind under huden på mig, og han gav mig nogle ord, som jeg vidste, at jeg kunne bruge til noget. Og der tænkte jeg, at det her ville blive et godt forløb”.

Hurtigt opdagede psykologen dog, at der var sket en fejl. Jeppe Søe var nemlig fyldt 39 år få måneder inden og kunne derfor ikke længere få tilskud til psykologhjælp. Hvis forløbet skulle fortsætte, skulle han selv betale.

”Men jeg var der jo netop fordi, jeg var gået konkurs, så jeg havde ikke noget at betale med”.

Ikke værd at redde?

Jeppe Søe talte igen med lægen, som dog kun kunne beklage fejlen.

”Lægen spurgte så, om det med selvmord var noget, jeg kun havde tænkt på, eller om det var noget, jeg havde prøvet på. Jeg svarede, at det bare var en hurtig tanke, og så sagde han, at hvis jeg havde prøvet på det, så havde det været noget andet. Og der blev jeg sur og vred. Rigtig vred. Jeg har betalt skat til et samfund, hvor vi tager svage mennesker alvorligt. Men nu har vi et samfund, hvor vi først vil lytte til dem, når de har forsøgt at forlade verden – når man er alt for langt ude”.

LÆS OGSÅ:
Biltur 2018: Del 6. - SLIK MED PIKSMAG, ET MISTET BARN OG KLIMAFLYGTNINGE

Sådan følte Jeppe Søe, da han frustreret måtte konstatere, at forløbet hos psykologen måtte stoppe. ”Samfundet syntes åbenbart, at jeg var for gammel til at hjælpe. Jeg var ikke længere værdifuld at redde. Det var sådan, jeg vendte det i mit hoved. Havde det været to år tidligere, havde der været håb”.

At finde en vej frem – selv

Efter den dag begyndte en trods at spire og få liv inden i Jeppe Søe – en følelse af, at han skulle vise verden, at han kunne klare det selv. Og det gjorde han. Han læste psykologfaglige bøger og snakkede med folk omkring sig. Han levede af sine foredrag – og så dannede han en forening, der hed ’Konkurs Danmark’ med en nødlinje for konkursramte, som gik direkte til hans egen mobil. Her forsøgte han gennem to år at hjælpe andre i samme situation, og det blev hans redning at vokse ved at hjælpe andre med op.

”Men jeg kan også huske fornemmelsen af, at samfundet ikke ville mig mere. Og jeg bryder mig ikke om tanken om, at man fra samfundets side vælger nogen fra. Psykisk nedbrud har ikke nogen alder”.

Kræft? Så havde samfundet gjort alt

I dag kan mennesker med fx let til moderat angst få tilskud til psykologhjælp, men ikke hvis de er over 38 år. Aldersgrænsen undrer Jeppe Søe:

LÆS OGSÅ:
Hvad tror du selv?

”Hvis du har overvejet selvmord, er der så overhovedet en alder, hvor du kan sige, at du ikke er værd at redde? Og hvis vi så skal have et skel, af grunde jeg ikke kan se, hvorfor går den så lige ved 38? Hvis jeg var kommet til lægen og havde fået konstateret kræft, så havde samfundet gjort alt. Uanset hvor gammel jeg var. Psykisk sygdom bliver betragtet som noget helt andet. Men lige præcis i forhold til sindet må vi da ikke give op”.

Mennesker kommer i klemme hver dag

I dag har Jeppe Søe det godt. Men trods det, at hans oplevelse hører fortiden til, så ønsker han fortsat at sætte fokus på problematikken. For som han siger: ”Der er mennesker, der kommer i klemme på grund af det hver dag – og det er jo langt fra sikkert, at de kan finde den samme styrke, som jeg fandt frem”.

Om Jeppe Søe

Jeppe Søe er journalist, kommunikationsrådgiver, foredragsholder og tidligere tv-vært.

[x_block_grid_item] Fakta om tilskud til psykologhjælp Personer, der har symptomer på let til moderat angst eller depression, eller som har været gennem en alvorlig livsbegivenhed, der giver dem behov for psykologbehandling, kan blive henvist til psykolog og få tilskud til behandlingen. Henvisning og tilskud gælder for personer over 18 år med en let til moderat depression eller personer, der lider af let til moderat angst, herunder let til moderat OCD, der på henvisningstidspunktet er i aldersgruppen 18 til og med 38 år. Tilskud gælder desuden for personer, der har forsøgt selvmord. Tilskud til behandling hos psykolog ydes af Regionsrådet i den sikredes bopælsregion, og Regionsrådet yder et tilskud på 60 pct. af de fastsatte honorarer pr. konsultation. Kilde: Sundhedsstyrelsen [/x_block_grid_item]

LÆS OGSÅ:
Ole Stephensen - mindeord
Tidligere artikelDER STÅR EN HJEMLØS UDENFOR MIT HOTEL
Næste artikelEN RASTEPLADS PÅ INFORMATIONSMOTORVEJEN

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here