Prins Henrik er dement, lyder det nu fra hoffet. Det har en undersøgelse fastslået i denne uge. Store dele af befolkningen mener, at de har kunnet se det længe – og kaster med mudder efter både kongehusets kommunikationsfolk og pressen.

Det er helt hen i vejret. Det er fandme ikke min opgave som journalist at vurdere, om folk er ved deres fulde fem.

Jeg kan komme på utallige politikere og realitystjerner, der siger ting, hvor jeg kunne have mistanke om både demens, sindssyge og manglende realitetssans, men det er sørme ikke op til mig at vurdere deres sind og klippe dem ud. På den måde ville jeg jo, på en eller anden privat lommediagnose, kunne fratage folk retten til at deltage i den danske debat.

Skulle en del af befolkningen også lide af demens, lad mig lige opfriske, hvad det egentlig var Henrik sagde i et interview for nyligt: Han sagde, at han er træt af at være under sin kone. Det er sagt utallige gange i de sidste årtier, og det står han ved. Han bekræftede også, at han ikke vil begraves i Roskiiiilde, og den beslutning meddeler hoffet, at han også stadig står ved! Efterfølgende meddelte hoffet, at Prinsen har lov at sige, hvad han mener. Der er altså intet galt med historien, som pressen bragte. Det er faktisk gammelt stof – og derfor var der ingen overraskelser over ordene. Henrik har alle dage været herligt farverig og bramfri, så intet nyt under solen.

LÆS OGSÅ:
EN FESTDAG MED FREDERIK

Nogle eksperter og store dele af befolkningen mente alligevel, at pressen skulle have taget hensyn til “prinsens helt tydelige sindssygdom”, selvom budskabet var velkendt. Det ville nærmest være en majestætsfornærmelse at påstå sådan. Og hvorfor skulle vi så først påstå det nu? Hvis det er den opgave pressen har, skulle vi vel allerede da prinsen gik ud med sin depression for årtier siden have vurderet, at noget var kuk? Jeg håber inderligt folk kan se, at beslutningen ikke skal ligge hos en journalist. Og det ER en stor historie i et monarki, at prinsen ikke vil ligge i den glasfidus, der er skabt for millioner.

Hoffets kommunikation får også på puklen, fordi de ikke tidligere har meldt noget ud. Det har de selvfølgelig ikke kunnet. De arbejder for familien – og meddeler jo kun det, de får clearet. De kunne dog have visket til pressen udenfor referat, at der er noget under opsejling, men de har næppe troet på, at pressen kan tales med udenfor referat. Deri tager de fejl. Jeg har rådgivet utallige virksomheder og kendisser gennem pressestorme de sidste mange år og utallige gange har jeg sagt ting til en journalist ”til baggrund” – og jeg har aldrig, trods virkelig gode historier, oplevet at en aftale blev brudt.

LÆS OGSÅ:
MENNESKEHEDEN FORSVARER SIG ALDRIG

Man både kan og skal være efter pressen, der efterhånden er den første statsmagt – og jeg har viet de seneste 17 år til at holde foredrag om – og holde øje med – pressens etik og moral. Men i dette tilfælde mener jeg faktisk, at befolkningen i deres medlidenhed med Prinsen giver journalisterne en opgave, de aldrig må få!

Jeg kan til gengæld love een ting: Nu har hoffet meldt en diagnose ud. Hvis pressen ikke 100% respekterer denne og behandler Henriks fremtidige udtalelser i forhold til den, så vågner jeg til dåd med alle de skældsord jeg kan finde på om chefredaktøren. Men det gælder da så sandelig først fra nu, hvor lægerne har talt.

Tidligere artikelLYKKEPILLER UDEN RECEPT
Næste artikelDen nordjyske tiger

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here