Det ruller ind over landet som en flodbølge – alle har det på tungen – få praktiserer det – nogen er det bare – og rigtigt mange ved faktisk ikke helt, hvad det er.
Tekst: Jane Rosengren
Foto: Simon Wedege
”Mesteren kommer når eleven er klar”- Mindfulness dukker op lige på et tidspunkt, hvor vi er nået til et bristepunkt. Årtiers akkumulering af stress og stadig stigende krav til præstationer, en finanskrise + en øget bevidsthed om praktisk psykologi gjorde eleven klar.
Vi er klar til Mindfulness som en modvægt til stress. Hidtil har vi behandlet stress med månedslange sygemeldinger og dyre psykolog/coach konsultationer. Mindfulness hjælper os til at forebygge stress ved et øget nærvær, åbne sanser og egenindsigt.
Formålet med at praktisere Mindfulness er grundlæggende at skærpe dine sanser og træne evnen til bevidst nærvær, bevidste valg og bevidsthed om egne reaktioner + grunden til disse reaktioner. Med andre ord: at se indad. Og det kan godt være svært alene af den årsag, at øjnene pr. definition kigger udad.
Hvordan bliver du mindful?
Der findes kurser, hvor du kan deltage sammen med andre, og du kan konsultere en coach, som kan give dig enetimer.
Men du kan også gå i gang på égen hånd ved at praktisere VANU metoden: Vejrtrækning. Afspænd. Nutid. Undersøgende.
1: Vejrtrækning. Vær opmærksom på din vejrtrækning. Tæl den eventuelt.
Lige lange ud- og indåndinger. Du kan leve i ugevis uden mad, i dagevis uden vand men kun få minutter uden luft. Sult og tørst er nemt at konstatere, men en snigende manglen på ilt er vi ikke trænet i at konstatere.
2: Afspænd. Afspænd din krop. Tag en tankepause. Bare nogle få minutter, hvor du fokuserer på din krop. Er du kold/varm? Føddernes placering på gulvet eller sædets placering på stolen. Rynker du panden? Spænder i skuldrene? Synker sammen i ryggen?
Når du har afspændt hele kroppen er der typisk gået nogle få minutter og du har fået tilført en stor mængde energi og den lille pause er rigtigt godt givet ud både på jobbet og hjemme.
3: Nutid. Tiden er ”lige her – lige nu” – vær bevist om at skabe nærværsstunder.
Kommer der fortids- eller fremtidstanker frem i dit hoved, så parker dem venligt men bestemt til eventuel senere ekspedition. Børn er en fantastisk hjælp til at blive i nutiden, fordi de helt naturligt befinder sig i nuet.
4. Undersøg. Se på dine omgivelser med nye, undersøgende øjne. En ny kollega som stiller ”de dumme” spørgsmål kan være én god hjælp for dig til at se på din arbejdsplads med undersøgende øjne. Vis en fremmed rundt i din by/dit land og opdag det hele én gang til. Eller ty endnu engang til børn, som stiller de skønneste spørgsmål, som kun en undersøgende hjerne kan stille. Måske viser det sig, at alting ikke nødvendigvis er, som du troede?
At praktisere VANU metoden vil hjælpe dig til at opnå den så eftertragtede RO. Og det mest fantastiske er, at du kan gøre alle 4 elementer i VANU på én gang: Træk vejret, vær lige her lige nu, slap af i alle muskler og undersøg. Og samtidig kan du faktisk passe dit job. Erfaringsmæssigt endda endnu bedre – god fornøjelse.
Tilgængelige genveje til mindfulness:
Meditation (evt. guidet via CD eller online), kurser i mindfulness, yoga, åndedrætsøvelser, personlig udvikling f.eks via NLP, coaching og stille sansevandringer i naturen. Le, elsk og le igen.
Mindfulness ved spisebordet:
Lær dine børn
at se på maden (en broccoli er faktisk fantastisk smuk)
at mærke hvordan den er at tygge i
at lytte til lydene som tygningen frembringer
at dufte til maden
at registrere den energi maden giver os
at mærke mæthedsfølelsen
at være taknemmelig med alle sanser
– og nyd så den gode, rolige stemning om bordet …