Vi lever i en tid, hvor de fleste samtaler med børn starter med “du kan jo godt se at…” Men det kan de sjældent. Vi passer voldsomt på ikke at være for barske, vi lader børnene forstå at vores ord kan gradbøjes. Vi vil jo så nødig gøre dem kede af det.

Men virkeligheden er ofte hård. Så hvorfor pakke den ind i vat?

Anders Matthesen har begået en helt fantastisk filmudgave af hans ligeså vellykkede bog Ternet Ninja. Der er mangel på vat fra første sekund, hvor en thailandsk børnearbejder bliver slået ihjel af en fabriksejer, fordi han har fremstillet en Ninjadukke af hans dyre ternede halstørklæde, fremfor det billige stof, den slags legetøj normalt skal laves af. Lynet slår ned, dukken bliver levende og resten er historie.

Vi møder figurer fra Matthesens forrige tegnefilmhit “Terkels i knibe” der også sagde tingene som de var. Onkel Steward er helt på toppen i den nye film, hvor han på groveste vis sætter familien med papfar og papbørn på plads. Upassende udover alle grænser – men altid med en indbygget kærlighed. Forældrene krummede tær og grinede uhæmmet herhjemme på een og samme tid – mens børnene griner med, uden at kunne fatte alle lag af den virkelighed, der fremstilles på skærmen. Det er ren H.C. Andersen – uden at ville give Matthesen præstationsangst.

LÆS OGSÅ:
Lars von Trier og Anders And

Matthesen kan det der shit. Han kan det med voksne og har bevist det i utallige shows, der sætter os alle i skammekrogen i det sekund vi ser os selv i hans hårdtslående univers. Pointerne svirper afsted med en kombination af buddhisme og kadaverdiciplin. Altid spot on.

Og samme opskrift bruger han til børnene. Mobning pakkes ikke ind, men vises ligeså grumt det er – og pludselig genkender børnene deres virkelighed, fordi det ikke er svøbt i de rette pædagogiske sætninger, der mere sætter børnene af. Det er fremragende. Ganske enkelt.

Vi så filmen med en på 6 og en på 10 år. Begge var optaget af filmen og en efterfølgende snak viste, at de havde forstået de ret væsentlige pointer, der ikke skal afsløres her. Ingen har som Matthesen format til at forandre sig selv hver eneste gang et nyt projekt pander på skrivebordet. Det er ganske forrygende og vi er virkelig heldige med, at han har slået sig bed netop her i Danmark. Det han gør er vigtigt og hans påvirkning væsentlig. Han kan reelt forandre nogle ting. Alene ved at sige det, vi alle sikkert tænker, men ikke siger højt. Man skulle jo nødig være for hård.

6 af 6 stjerner

“Ternet Ninja” i biograferne fra 25 december 2018

LÆS OGSÅ:
Tænk på et tal…

/jeppe søe

Tidligere artikelKØN UDMELDNING FRA FESTIVAL
Næste artikelFolkeskolen og det politiske fatamorgana

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here