Politik har ændret sig på få år. Da jeg gik rundt på Christiansborg som journalist i 90erne fik jeg altid det samme svar fra politikerne: “Jeg udtaler mig aldrig om enkeltsager”.
– I dag vil de stort set ikke andet!
De udtaler sig rådgivet om ting, der er oppe idag. Ingen gider at forholde sig til imorgen, for danskerne skal høre svar på de ting de er optaget af lige nu og her. Vi har set valgkampe handle om 50 øre i gebyr på dankortet og politikere stiller gerne op, når TV skal ha et svar på en enkeltsag de kører i medierne. Selv Xfactor-afstemninger giver politiske paragraf 20 spørgsmål og debat.
Det er selve landbrugets hovedproblem, at de ting der er i medierne også bliver politisk gods – og de eksperter, der lyttes til og inviteres ind af medierne, er dem som partierne også kalder ind til konferencer på Christiansborg. Den onde cirkel er næsten ubrydelig, da enkeltsager er dagens politiske virkelighed.
Grunden er den simple, at vi skal holdes nede i sofaen. Vi må gerne blive utrygge som seere, men vi må ikke rejse os og gøre noget ved det. Hvis vi rejser os, så slukker vi jo for TV inden der kommer vild med dans. Så når vi på TV ser og bestyrtes over en gris med sår, så får vi lyst til at rejse os og male bannere og gå i demonstration mod landbruget – men så toner en politiker frem på skærmen og siger det, som vi alle tænker – og så sætter vi os ned igen med troen om, at hun/han gør noget ved sagen på vores vegne. Og vi husker denne enighed når vi skal sætte vores kryds. Den taktisk er udtænkt af reklameverdenen, og den virker både for Pampers bleer og for politiske ledere. Til sidst er landbruget så forfulgt i medierne, at man kun kommenterer de dårlige historier – og summen bliver, at partiet stemmer for ny lovgivning der ikke hjælper kødkvæg, men gavner stemmekvæg.
Der er hos nogle politikere en forståelse for landbrugets problemer i enrum under fire øjne, men det bakkes sjældent op udenfor døren, hvor pressen står med snurrende kameraer. En stor del af politikerne kender godt til landbrugets problemer og læser også analyserne fra landbrugets forskning, men at gå ud og støtte landbruget i erklæringer vil vi sjældent se, da dette alt for ofte kolliderer med den valgstrategi der er lagt i partiet. Det gør, at fødevareindustrien og landbruget nok har tilgang til ministeriets folk, men at det der tales om kun alt for sjældent bliver til realpolitik.
Forhandlingerne mellem de to parter vil aldrig indeholde en stor del af kommunikationshensyn, hvor politikeren må forholde sig til vælgernes dom over deres arbejde. Og med den presse, som Mandag Morgens undersøgelse tydeligt viser at vi har omkring landbrugsspørgsmål, så er det en ulige kamp, da politikeren næsten udskriver egen dødsdom ved at viderebringe holdninger til redning af landbruget. Selv de gange, hvor vi ser politiske planer på landbrugsområdet præsenteret, som det netop er forsøgt, hører vi politikere der næsten trækker i land mens de præsenterer planen. De skal altid nævne de store krav til landbruget som planerne indeholder og fokuserer mest på dette. Derfor ser vi også symbolpolitiske planer for landbruget og symbolpolitiske aftaler mellem de to parter.
Løsningen er at ændre befolkningen før politikerne. Og løsningen er også, at den enkelte landmand og landbrugets mange organisationer arbejder bedre sammen om et fælles budskab, som kommer bredere ud end de mere lobby-agtige bestræbelser fra Axelborg.
“Solen står med bonden op”, sagde Grundtvig. Han mente, at oplysning kommer fra græsrødderne og ikke de lærde. Jeg tror vi i de kommende år vil opleve, at informationen fra landbruget bliver bredt ud på mange hænder fremfor en. Og at landmænd vil gå i kamp for deres erhverv mere åbent end vi har set indtil nu. Med truende konkurser på grund af urealistiske politiske krav over hovedet, begynder enhver af skrige højere i dødsangst. Og det er i den krog, at landbruget efterhånden er trængt op.
Mediesagerne har i næsten 20 år haft negativ overvægt! Det spreder sig jo hurtigt til en folkestemning, og gentager man det negative igen og igen, så ender det negative med at ha forståelse og troværdighed. Konsekvensen så vi allerede da VK-regeringen trådte til. Danmarks bondeparti Venstre turde ikke tale godt om landbruget, det var der ikke bystemmer i – og man ville ikke få den brede folkelige opbakning. Længe nedtonede Venstre deres landbrugspolitik og begyndte endda glædeligt at stille op, når en enkeltsag i landbruget havde brug for en politisk kommentar. Pludselig havde landbruget altså ikke kun pressen på nakken, men også politikerne og store dele af befolkningen. Venstre trak senere lidt i land, da hele deres bagland begyndte at reagere – men fortsat er Venstre langt fra et bondeparti længere.
Konsekvensen er blevet flere afgifter, helt ufatteligt mange nye krav som er tæt på umulige at leve op til og i sidste ende en usikkerhed i erhvervet, der gør at bankerne er mere forsigtige med udlån – de mange første konkurser er forlængst set og den tendens tror jeg vil forværres i 2010, 11 og 12.
– Miljøministeriet får frihjul i deres krav, ingen tør tale om umuligheden i gennemførelser – og resultatet er, at vi i 2015 taler om at gennemføre planer, der er umulige at gennemføre. Det ved landbruget, det ved en række af forskerne og eksperterne bag undersøgelsen – men politikerne tør ikke at bremse eller udsætte planen, af frygt for befolkningens straf i meningsmålingerne.
Konsekvensen er derfor, at debatten nu realistisk er på et alvorligt niveau: Skal vi overhovedet ha et landbrug i Danmark. Også her mangler historierne argumenter og viden, ingen har f.eks. før Mandag Morgen regnet på hvad det vil betyde for nationaløkonomien hvis landbruget lukkede imorgen – men vælgerne stemmer efter følelser, og lige nu vil vi hellere ha politikere der blandet sig i SMS afstemninger i X factor og sætter vindmøller op i folks baghaver, end politikere der løser alvorlige upopulære samfundsproblemer. Og det er netop hvad landbruget er blevet, det bærer både presse og politikere ansvaret for.
LÆS OGSÅ:
Stol nu bare på lærerne!
Tidligere artikelGodnat lille Mohammed
Næste artikelMedierne giver fanden i det positive – og Landbruget leger med!

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here