Stress er blevet en folkesygdom. Mange mennesker oplever at blive ramt så hårdt af sygdommen, at de må sygemeldes. En af dem, der har haft stress helt inde på livet, er sogne- og hospitalspræst i Aalborg; Lotte Lyngby. Hun har nu skrevet en bogen ’Kære Martha” som handler om, hvordan kristendommen kan hjælpe stressramte til en mindre stresset hverdag.

For at fortælle historien om, hvordan bogen ’Kære Martha’ blev til, skal vi tre år tilbage i tiden. I 2010 gik sogne- og hospitalspræst Lotte Lyngby ned med stress og måtte sygemeldes. Lotte fortæller, at hun tidligere havde været ramt af stress og at det derfor kom som en overraskelse, at hun endnu engang blev ramt af sygdommen. På daværende tidspunkt blev stressramte tilbudt at komme i et behandlingsforløb på Arbejdsmedicinsk klinik, heriblandt også Lotte. Igennem behandlingsforløbet blev deltagerne introduceret for meditationsformen mindfullness, som har rødder i buddhismen og kort fortalt går ud på at være nærværende i nuet og tømme sit hoved for tanker.

 

”Det var faktisk rigtig godt at skulle være helt stille inde i sit hoved og bare øve sig i at skulle slippe alle bekymringerne. Men det var også lidt buddhistisk, ikke?” Lotte fortæller, at mindfullnessinstruktøren blandt andet havde en buddhistisk bedeklokke, som hun brugte, når meditationen gik i gang og når den sluttede. ”Det var egentlig fint og jeg kunne sagtens være i det, selvom jeg var præst, for det var jo ikke sådan, at vi sad og bad til Buddha”

 

Efter en måned eller to oplevede Lotte alligevel, at det var lidt tomt at sidde derhjemme og lave mindfulnessøvelser. ”Jeg havde brug for at putte nogle ord ind i den her tomhed, som jeg oplevede. En dag kom jeg til at tænke, at det ikke kunne passe, at kristendommen ikke havde noget at bidrage med i det her emne, som er så aktuelt for forfærdeligt mange mennesker -også i det kirkelige miljø. Det der blev det første skridt var, at jeg fik øje på min reol, hvori der stod en lille krukke med noget der hedder mannakorn.”

LÆS OGSÅ:
KOM NU! Liderlig litteratur til kvinder der (ikke) kan helt selv

 

Mannakorn er små stykker papir, hvorpå der står en henvisning til et sted i Biblen. Mannakornene havde tilhørt Lottes bedstemor, som hver morgen og hver aften tog et lille stykke papir fra krukken. ”Min bedstemor tænkte det sådan, at Gud talte til hende gennem det skriftsted i Biblen, som den lille lap pair henviste til. Sådan tænker jeg ikke om det, altså at det er noget guddommeligt, der sker når jeg tager sådan et stykke papir, men jeg begyndte at bruge de her mannakorn til at få læst i Biblen. Når man er stresset, kan man jo ikke overkomme ret meget, så sådan en lillebitte sætning kunne jeg bruge. Og de steder, som papirerne henviser til, er jo også highligts – eller hvad man nu skal kalde dem. Så det var ord, der virkelig var noget mening i.”

 

Gud har jo også et ansvar

På det tidspunkt, hvor Lotte var begyndt at bruge sin mormors mannakorn, var hun igen så småt begyndt på sit arbejde som hospitalspræst på Aalborg sygehus. Hun oplevede, at der i Biblen var mange historier, der handlede om, at mennesker kun skal være mennesker – vi skal ikke forsøge at styre alting og på den måde være Gud. Tankerne om at et enkelt menneske ikke skal bære ansvaret for hele verden, hjalp Lotte da hun kom tilbage til sit arbejde.  Hun tænkte, at når Biblens fortællinger på denne måde kunne hjælpe hende, måtte andre også kunne have gavn af dem. ”På den måde fik jeg tanken om at skrive en bog om, hvordan kristendommen kan bruges i forbindelse med stress.”

LÆS OGSÅ:
Tag vasketøjet ind - musikerne kommer...

 

Lotte fortæller, at processen med at skrive bogen i begyndelsen først og fremmest var en proces, som hjalp hende selv. ”Jeg tænkte, at andre måske også kunne bruge bogen, men det er også en bog til mig selv. Når jeg, der er præst, ikke engang kan huske selv at bruge Biblen og Gud, så er der måske også mange andre der glemmer, at man kan finde en masse styrke og aflastning i kristendommen.”

 

Ikke-praktiserende buddhister har gennem lang tid anvendt buddhistiske principper i forbindelse med at håndtere stress. Lotte Lyngby fortæller, at hun håber at mennesker, som ikke ser sig selv som kristne, også vil kunne bruge hendes bog.

”Jeg har forsøgt at skrive bogen, så den kan læses af dem, der ikke kommer i kirken hver søndag. Jeg mener ikke, at man behøver at være dybt troende for at kunne have gavn af det her, ligesom jeg heller ikke har skrevet den for at sige, at mindfullness er noget skidt. Jeg vil bare gerne fortælle at også det kristne budskab rummer noget som kan bruges, hvis man som mig bliver ramt af stress.”

 

I sin bog fortæller Lotte Lyngby om, hvordan Biblen taler til det enkelte menneske om at lægge nogle af sine bekymringer fra sig og huske, at der er en højere magt, som passer på verden. ”Selv Jesus var jo så egoistisk at han tog sig tid til at hvile sig, selvom der jo var enormt store krav til ham. Han vidste, at hvis han ikke fik ladt op og fundet energi, så ville han ikke have kræfter til at gennemføre det, der forventedes af ham. Ligeledes tænker jeg, at det er vigtigt for os mennesker at finde ud af, hvad der for os hver især giver ny energi – og huske at gøre det. For mig kan det være at tage mig tid til at meditere, bede en bøn eller bare gå en tur i naturen. For mig blev det ofte sådan, at jeg arbejdede og arbejdede og tænkte, at jeg kunne ’fylde ny energi på’ hvis der blev tid til det. Jeg tror bare, at det er vigtigt at huske, at man skal fylde benzin på bilen før den kan køre – man kan ikke vente, til når man får tid.”

LÆS OGSÅ:
"2020" ... med egne ord

 

Bogens titel ’Kære Martha’ henviser til den fortælling i Biblen, som handler om Jesus, der kommer på besøg hos de to kvinder, Martha og Maria. I fortællingen styrter Martha rundt for at lave mad og være en god værtinde, mens Maria sætter sig ned sammen med Jesus og nyder hans selskab.

Dog understreger Lotte, at det er lettere sagt end gjort at huske, at man som menneske ikke bærer ansvaret for hele verden.

Hun mener, at samfundet stiller enormt mange krav til det enkelte menneske, som gør at det er vanskeligt at lægge ansvaret fra sig.

 

”Det kommer nemt til at lyde let. At lyde frelst er det sidste jeg vil, for jeg ved jo, hvor svært det kan være at lægge bekymringerne fra sig. Især i den tid, vi lever i. Man skal konstant præstere og være sin egen lykkes smed.  Alting opfordrer os til at være Martha og blandt andet på grund af de sociale medier er vi jo hele tiden på. Det at have stress har jo med mere end det enkelte menneske at gøre. Der er mange ting i samfundet, som kan gøre, at man får stress. I min bog har jeg koncentreret mig om, hvad det enkelte menneske kan gøre, for ikke at blive revet for meget med af hele tiden at skulle præstere.” Lotte fortæller, at hun ofte tænker, at ”Det jeg kan, det prøver jeg at gøre godt – og det jeg ikke kan, det må Vorherre hjælpe med.”

LÆS OGSÅ:
DET ER KØN(T)!

 

Nu hvor sommeren er over os, er der mange, som har ferieplaner. Både af den praktiske slags og planer om, hvad man skal opleve i sin ferie. Og da en forhåbentlig stressfri sommerferie er på kalenderen for de fleste, har Lotte et enkelt sommerferieråd til både sig selv og andre: ”Det er sikkert hyggeligt at male vinduer eller hvad man nu har planer om, men jeg tror, at det er vigtigt at man ikke altid fylder sin tid med en masse gøremål, men derimod indimellem også tager sig tid til blot at være til.” Det råd er hermed givet videre til alle i sommerlandet. ]

 

Tidligere artikelKristian Kjelling: Good as Gold
Næste artikelDOK#1

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here