Vores faste klummeskrivere fra Advokatfirmaet Hovmøller & Thorup skriver…:

Hvorfor skal det gå ud over mig. Sådan tænker mange pendlere sikkert. I lang tid har det været usikkert, hvornår jernbanebroen igen var på plads, der er næsten gået et år. Det har påvirket pendlerne – uanset om de skulle fra nord mod syd eller omvendt. Transporttiden er blevet længere, og transporten mere besværlig og måske dyrere? Måske har det betydet en nedgang i arbejdsindtægt for nogle, og forstyrrelse af uddannelsen for andre? Og er det så rimeligt? Kan man som pendler gøre noget ved det? Vi giver her svar på tiltale:

Øgede transportudgifter – øget skattefradrag? Mange har måske valgt at benytte egen bil frem for toget. Det er sikkert dyrere for den enkelte. Men kan man så få et større fradrag når man laver selvangivelsen? – Nej, desværre. Dit skattemæssige befordringsfradrag er det samme, uanset hvordan du transporterer dig til dit arbejde og uanset hvad det koster. Det skyldes, at der er helt faste takster for, hvor meget du kan få pr. kilometer. Befordringsfradraget beregnes desuden på baggrund af den normale transportvej mellem dit hjem og dit arbejde. Der tages således heller ikke hensyn til, om du eller bussen kører en omvej og dermed kører et antal ekstra kilometer.

LÆS OGSÅ:
De skjulte ofre

 

DSB lover kompensation, men hvad betyder det for mig?

– Transportministeren har efter et samråd oplyst, at DSB formentlig vil tilbyde de ramte togpassagerer en kompensation. Men det er i skrivende stund ikke klart, hvad denne kompensation indeholder.

Hvis DSB tilbyder gratis togkort i en periode, skal værdien heraf så beskattes? Normalt skal gaver jo beskattes, men gælder det også når det jo er en kompensation for en manglende service? – Hvis en ansat får et togkort til fri befordring mellem hjem og arbejdsplads betalt af sin arbejdsgiver, skal den ansatte ikke beskattes heraf. Men man kan ikke samtidig få befordringsfradrag for samme strækning. Dette fremgår af ligningslovens regler. Denne bestemmelse omfatter udtrykkeligt kun fri befordring betalt af arbejdsgiveren. Den vil således ikke umiddelbart kunne anvendes til at statuere skattefrihed for kompensationen. Generelt gælder det, at en kompensation skal beskattes som det gode, der kompenseres for. Det må formodes at kompensationen er skattefri, men vi må formode at DSB og SKAT tager endelig stilling til disse forhold når/hvis kompensationen ydes.

Gælder en kompensation med gratis togdrift for alle?
Hvis den gør, opnår pendlerne jo ikke nogen særlig fordel. Og hvad med dem, som ikke har brug for togservice når jernbanebroen igen er funktionsdygtig? Kan man kræve refusion af allerede afholdte udgifter?
– Der er mange spørgsmål, men desværre ikke mange svar. Et erstatningskrav overfor en offentlig myndighed i tilfælde af mangelfuld service er ikke hverdagskost i de danske retssale. Derfor findes der ikke mange fortilfælde. En offentlig myndighed kan ifalde ansvar efter samme regler som private virksomheder.

LÆS OGSÅ:
Jon & Løkke: Vi skal kæmpe for kunsten og kulturen

Men der skal være et ansvarsgrundlag. Kan de offentlige myndigheder bebrejdes noget i denne sag? Det er jo ikke deres skyld at et skib påsejler jernbanebroen. Men kunne de offentlige myndigheder have grebet sagen anderledes an?
– Banestyrelsen er ansvarlig for driften af broen og skinnerne. De har indgået aftale med en entreprenør om udbedring af de store skader påsejlingen påførte jernbanebroen.

Det er kommet frem at den valgte entreprenør – og ikke mindst den polske underentreprenør – kunne have færdiggjort arbejdet hurtigere. Det er dog ikke nødvendigvis det samme som at der foreligger et erstatningsansvar.

Den som søger erstatning skal opgøre et tab. Det kan være en udgift til et årskort, som ikke er benyttet på grund af den forlængede transporttid. DSB har nogle særlige regler for ”Pendler Rejsegaranti”. Der findes også en DSB Basis Rejsegaranti. Her i Nordjylland har der været meget omtale af reglerne om erstatning for flyforsinkelse. Men der findes altså tilsvarende regler for togrejser også. Hvordan de benyttes i denne situation bliver spændende at følge.

Der skal sendes en ansøgning til DSB Kundecenter sammen med rejsedokumentationen, og ansøgninger behandles individuelt. Forbrugerrådet har tidligere været kritiske overfor DSB’s praksis med (manglende)ydelse af kompensation. Der kan findes yderligere information om kompensation på DSB’s hjemmeside.

LÆS OGSÅ:
KOKs KØKKEN #5 - Konfirmation og bryllup - hvordan holder man festen hjemme?

De pågældende regler gælder ikke i tilfælde af Force Majeure. Men hvad betyder det i grunden? Læs HER.

[box_info]Advokatfirmaet Hovmøller & Thorup er et moderne og internationalt orienteret full-service advokatfirma, der er specialiseret i alle de for erhvervslivet og private klienter væsentlige juridiske områder.[/box_info]

1 KOMMENTAR

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here