Når du siger “hvis”, viser du, at du er en lille smule i tvivl, om det, du har sat dig for, nogensinde vil lykkes. Jeg er bange for, at de ting, vi siger “hvis” om, aldrig bliver til handling og fremtid. Skift ordet “hvis” ud med “når”.

Tekst: Pia Møller Søe
Foto: Simon Wedege

Dine tanker bliver til ord, dine ord bliver til handlinger, og dine handlinger skaber din fremtid. Derfor har det afgørende betydning, hvordan du tænker og taler om en given situation. Ordene kommer ud gennem computeren til tusinder af medarbejdere i Danmark i disse år, sagt af Jane Rosengren – executive coach for danske topledere, men nu også aktiv med online videokurser til medarbejdere, der vil finde “de ekstra ressourcer”, som vi alle har, men sjældent finder frem til. Uden hjælp. Jane Rosengren er ET CETERAs faste coach, som i hvert nummer vil guide dig til en bedre hverdag, hvis du er klar til at lytte til det du læser.

En online kursusportal med bla. videokurser i hendes virksomhed instant change® er seneste skud på stammen for Aalborgensiske Jane Rosengren, der netop i disse måneder kan fejre 10 års jubilæum som coach for de helt store drenge og piger i dansk erhvervsliv. Og at netop Rosengren skulle blive hende, der overførte kurserne til video, er ikke en tilfældighed. Der ligger hårdt arbejde bag det, der nu er hendes erfaringsgrundlag, og som gør at nogle af Danmarks største virksomheder lytter til den nordjyske røst, der heldigvis ikke kan skjules i Janes accent på videoerne. Firmaer som Vestas, DTU, Danske Bank, Aalborg
Kommune og en stor televirksomhed lytter intenst til videoerne, i kombination med rådgivningen face to face og plenum kurser, som aldrig helt vil kunne erstattes af video. Men videoerne har (en) andre fordele – Værktøjerne, som jeg har lært topledere via ene-undervisning gennem 10 år, var der et ønske om at bringe ud til medarbejderne. Personlig udvikling har alt for længe været noget elitært og ved at finde en ny metode har vi gjort det til allemandseje at finde den bedste udgave af dig selv frem. Det er alt for dyrt for virksomhederne at trække alle medarbejdere på kursus, hvor de både skal pakke kufferten, indlogeres på hotel og derfor også væk fra familien et par dage. Video er derfor en enestående måde, hvor medarbejderne kan sidde derhjemme og blive klogere på sig selv og f.eks blive bedre til præsentationsteknik. Samtidig får alle medarbejdere i huset den samme uddannelse på samme tid, og dermed opnår alle samme løft og fælles sprog/ metoder. Før hen kom nogle få medarbejdere hjem fra et kursus, men havde ikke nogle andre i virksomheden at dele erfaringer med om det, som de havde lært. Kurserne blev en mappe på en hylde. Med videokurserne online kan erfaringer udveksles på kryds og tværs, fordi alle følger samme kursus og i øvrigt kan se det flere gange og koble nye medarbejdere op instant (som betyder ”lie mæ det vons”, red.).

LÆS OGSÅ:
"2020" ... med egne ord

For ti år siden arbejdede Jane Rosengren hos Aalborg Engineering, der var udbrydere fra Aalborg Industries som Kvalitets- og Miljøchef. Her arbejdede hun med regler og forordninger, men også motivation. Og det sidste blev hun så grebet af, at hun startede på en voksenpædagogisk uddannelse, og blev vild med at kunne hjælpe mennesker med at flytte sig. Jane deltog på den første NLP uddannelse i DK med fokus på business og motivation. Leder-coaching handler om at kunne løfte en chef fra “good” til “greater”. – Jeg tager en leder, der i forvejen præsterer et rigtigt rigtigt flot stykke arbejde, og finder det i ham der gør, at han kan endnu mere rent ledelsesmæssigt og vækstmæssigt. Jeg kan se styrkerne, og booste dem – og se svaghederne, og tør gøre noget ved dem. Som eksempel kan jeg fremhæve to store kanoner i Aalborgs erhvervsliv. Den ene ledte 400 medarbejdere, han havde en ekstrem god evne til at se hvordan medarbejderne havde det og om de var med ham. Han var dog ikke så god til at tage store beslutninger, og sige “sådan er det!”. Han så holistisk på sin virksomhed, og kunne hele tiden mærke hvordan folk havde det. Han manglede at kunne sige: Det her gør vi, selvom det gør ondt. Og en anden var leder for 1300 mennesker i byen, og var ekstremt god til at sige: Sådan her gør vi, punktum! Men han var til gengæld ikke god til at fornemme, hvordan medarbejderne egentlig havde det – og om de stod bag ham, når han tog sine beslutninger. Jeg havde dem begge hver for sig hen over et halvt års tid – lærte dem det de hver især manglede, og førte dem iøvrigt sammen til sidst, så de to lærte af hinanden. Det handler altså om at ændre små ting, når man bliver opmærksom på dem. Og turde tage fat i de store temaer som har fulgt dig som en trofast hund i årevis. Med hjælp.

LÆS OGSÅ:
Lidt af kulturen skudt igang i dag

Hvis man som leder ikke mener man kan gøre noget bedre, så er du nok blevet selvfed og bør kigge indad. Der ligger et uudnyttet potentiale i alle! Det var én af de læringer jeg tog med hjem fra kurserne hos Tony Robbins i USA 2006/7. Der er altid mere at lære.

I de ti år Jane Rosengren har arbejdet med executive-coaching er hele coachingbølgen eksploderet. Der er stort set coaching indenfor alt du kan tænke dig, og slår du op på de gule sider, kan du finde en coach der kan hjælpe sig til bedre søvn, bedre opvask, bedre liv, bedre sex, større rigdom eller succes. Det kan virke som om alle, der synes de var gode
til at give andre råd, straks slog sig ned med eget kontor, buddha-figur og stearinlys. At der er øget behov for rådgivning, handler egentlig om mangel på samtale og berigende kommunikation generelt, mener Jane Rosengren – Der er ikke noget nyt i coaching. Bølgen startede egentlig fordi, vi alle trængte til nogle at snakke med. Der har jo altid været nogle at snakke
med før i tiden, kloge koner eller gode venners lag og en masse kaffeslabberas med Madam Blå. Men alle kom jo ud på arbejdsmarkedet og der opstod et behov for professionelle samtalepartnere. Vores viden, værktøjer og erfaring hæver dialogen op over Madam Blå niveauet. Erhvervscoaching er ikke bare ”hvad synes du selv?” spørgsmål og for at være helt sikker på, at kunne sparre på det nødvendige niveau har Jane været en tur omkring MBA skolen i Aalborg. Og så handler det også om, at vi måske har glemt mennesket undervejs. Vi har optimeret erhvervslivet med tidtagning, LEAN, ISO, dobbelt bogholderi etc – og hvor kan vi så efterhånden optimere yderligere? Jo, på et tidspunkt kommer vi tilbage til mennesket! Og der er vi nu. Hvordan kan vi, udover at gøre ting på tid, også gøre det rigtige rigtigt. Og gøre det rigtige rigtigt som et ægte og balanceret menneske i stedet for som en stresset, forskruet og følelsesløs robot. Vi er i psykologiens tidsalder, hvor vi ikke længere bare bruger psykologien til syge mennesker, men også til at få raske dygtige og velfungerende mennesker til at skabe endnu flere og bedre løsninger. Og det brænder jeg for!

LÆS OGSÅ:
JARL: MIN NYSGERRIGHED ER IKKE BLEVET ÆLDRE
Tidligere artikelJane Rosengren: Mindfulness
Næste artikelJane Rosengren: Du er ikke god nok, chef…

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here