Allerede på 4. session i executive forløbet når vi frem til temaet ”min lederstil”. Stedet er de bonede gulve hos en vindmølleproducent og mit spørgsmål hænger i luften: ”Hvordan vil du beskrive din lederstil?”

Lederen stirrer frem for sig – ikke på mig, ikke ud af vinduet, ikke på noget … rykker sig i stolesædet og forsøger ved at skifte fysisk stilling også at få hovedet til at skifte kanal. Det lykkes øjensynligt – det gør det næsten altid * – for øjnene begynder at lede efter mig. ”Jo, min ledelsesstil er nok det man kan kalde resultatorienteret” lyder svaret. ”Super … det kunne være interessant at finde frem til hvilken adfærd der kendetegner din resultatorienterede ledelsesstil”. Kan du sige noget om det?….. Dyb tavshed. Endelig – efter tålmodigt at have givet tid og rum til søgning i alle arkivskufferne bagest i hovedet – får jeg svaret: Jeg siger nok tingene direkte og holder ikke noget skjult for mine medarbejdere – heller ikke selvom det ikke er officielt .. jeg siger bare, at det kun er rygter … så ved de godt, at det er fordi jeg ikke må sige det. Og de ved, at jeg vil have, at vi når det vi skal – ingen skal stoppe os!”

LÆS OGSÅ:
Spaltevis af mennesker

Aha … så der er skabt en alliance. Os imod dem. Hvilket får mig på sporet af, at det kunne være tale om en leder med ”kamp” som ledelsestema. ”Hvis du skulle definere din organisation.. hvilket symbol ville så passe bedst?
1: en legeplads,
2: en sportsarena,
3: en krigszone
4: noget helt fjerde? ”
”Helt klart en krigszone … hvis vi ikke sørger for at have ammunitionen i orden, så er det nogle andre der render med ressourcerne, som altid er den knappe faktor”. ”Så du har en ledelsesstil, som er resultatorienteret og en krigszone som ledelsestema.

Hvilken slags kriger er du?”
Der breder sig et bredt smil på lederens ansigt – et genkendelsens smil som i : ”Hun har set mig”. ”Jeg er en vikingehøvding… det vidste jeg bare ikke – men vi er sgu vikinger er vi!” ”Vikinger .. ja … godt, så arbejder vi videre med vikingetemaet: Jeg kender en leder som har en tøj-abe han kaster ud til medarbejdere, som ”har aben” … har du nogle ”rekvisitter” ? Haha …ja mine medarbejdere har givet mig en Dolph kølle, som jeg tager med rundt når vi har brug for et godt grin”. ”Så humor er også en del af din ledelsesstil? Ja, helt bestemt. Eller… måske sådan mere ironi, tror jeg. Også selv-ironi. Jeg ved jo godt, at jeg kan være en bulderbasse og derfor er det sjovt at tage Dolph køllen med.”

LÆS OGSÅ:
EN FESTDAG MED FREDERIK

”Anvender du story telling hvor du kan genkende vikingetemaet?” Nå ja…vi taler altid om sætte til søs og komme i land .. og faktisk så har vi sådan en talemåde ”pyt .. ham slagter vi” … det lyder grumt, men det er jo bare en talemåde

Så jeg opsummerer lige for at være sikker:
Du har en resultatorienteret ledelsesstil. Ledelsestema er krigszone – nærmere bestemt vikingetema. Storytelling går på skibe og slagtning af modstandere … uak. Din rekvisit er en Dolph kølle som understøtter ironien i din ledelsesstil. Prøv nu engang at forestille dig, at din ledelsesstil var procesorienteret.

Dit ledelsestema var en legeplads.
Storytelling gik på ture på rutschebanen og buksevand til konkurrenterne. Din rekvisit var en rød næse og klovnesko, som understøtter humoren i din ledelsesstil. Hvordan ville det være anderledes? ”Haha … det duer slet ikke til mig og heller ikke til min arbejdsplads. Vil ville blive tromlet ned inden formiddagskaffen”. Tror jeg. Tænkepause.

”Godt, men eksperimentet var underholdende, ikke? Jo, og måske skulle jeg prøve det i en uge”. Jeg bladrer lidt i mine papirer og tager et par notater om dagens sessions dels for at have min logbog opdateret og dels for at skabe et rum til refleksion på den netop definerede ledelsesstil. Da tiden er inde stiller jeg spørgsmålet: ” Hvis du skulle ændre lidt ved din vikinge-ledelsesstil for at blive en endnu dygtigere leder, hvad skulle den ændring så bestå i?”

LÆS OGSÅ:
En bustur du sent vil glemme...

” Ja … jeg sad jo faktisk netop og tænkte på, at vikinger og Dolph jo faktisk har det tilfælles at de råber og brøler og vel knap hører, hvad andre siger. Måske jeg i virkeligheden skulle øve mig i at lytte?” Men skal vi så have et nyt tema, tror du? Nej nej det er bare en viking, som er ved at lære noget om en coachende lederstil, der er tale om

Note:
* en effektiv metode til få at mentale forandringer til at lagre sig på et dybere plan er ved at være fysisk aktiv imens forandringer indlæres. På medarbejderkurset ”Vejen til et værdifuldt arbejdsliv” hos en af danmarks største teleoperatører arbejder vi således med trampoliner i kursuslokalet.

Tidligere artikelNibe Festival: behind the scenes
Næste artikelAnne Marie Helger: Fodfolkets dronning

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here