Så, hvad var det egentlig, der skete i de dage – og hvorfor mon? Findes der er Gud, og hvad vil han mere?
Journalist Michael Jeppesen og filosof Rasmus Ugilt har i de seneste fire år minutiøst læst og talt om Bibelen i radioprogrammet Jeppesens Bibelskole, og nu har de skrevet en bog, hvor de tager sagen selv – Bibelen – alvorligt som noget helt andet, end det, vi måske troede, den var. Bogen, altså Jeppesens og Ugilts, handler mest om den Gud, der er skabt i menneskets billede. Og i virkeligheden kan man jo tro, hvad man vil – men vi starter ved begyndelsen. Himmel og jord – siden alt det mere, der er mellem. Adam og Eva; de evige to, der i historien er skabt i Guds billede – og på en måde kom til at repræsentere ufuldstændigheden som et evigt menneskeligt vilkår. Om man vil. Gud skaber sig – og så tager det hele fart…
Michael Jeppesen tror ikke, at han findes, den Gud, vi møder i Bibelen, men det betyder ikke så meget.
”Jeg tror ikke, at Gud findes som en personlighed med en mening om tingene – altså som den Gud, vi præsenteres for i Bibelen, men det betyder i virkeligeden ikke så meget for mig, om han findes eller ej. Han har jo uanset haft en kæmpe betydning som litterær figur,” konstaterer Michael Jeppesen.
Jeppesen og Ugilt har læst Bibelen ”som en rigtig god bog”. Deres egen, ’For han ved ikke hvad han gør, er en tekstnær analyse – en personkarakteristik af en protagonist, der i al sin enevælde fremstår både usympatisk, uligevægtigt og lidt uklædeligt bevidst om sin almægtighed, en fin fortælling om noget af det, der er vores fælles historie – og en på mange måder humoristisk forløsende side af sagen. En hyldest til Gud Fader, der i Jeppesens og Ugilts udlægning bliver mere af- end almægtig. Vi genkender både os selv og hinanden undervejs – og det meste virker både kærligt og klædeligt.
”Han minder måske lidt om Trump, Gud, som jeg læser ham. Han straffer sine nærmeste for det mindste, han er urimelig og han bliver let fornærmet. Og så havde Gud nok også tweetet en del nonsens dengang før Jesus, hvis der altså havde været Twitter dengang. Andre gange ligner han mere en utrolig stor kunstner,” siger Michael Jeppesen.
Bibelen er, siger Michael Jeppesen, klart en af de bedste og største bøger, der findes, og den Gud, forfatterne portrætterer er ikke hverken din eller min. Han er sin egen – og når ældgamle og grundlæggende fortællinger læses ind i en ny kontekst, så opstår der en mulighed for, at du kan vriste historien fri af dogmatikken og den lærde – eller lærte – læsning og stå anderledes jævnbyrdigt overfor ham, vi kalder Gud. ’For han ved ikke hvad han gør’ gennemgår tekster fra Det Gamle- og Det Nye Testamente, udlægger dem ligefremt og fortolker frit. Det er også din ret som læser – og uagtet om man er erklæret ateist eller hellig som bare fanden, så giver det god mening at dvæle lidt ved fælles fortid:
” Det er altid godt at vide hvilken kultur og hvilken historie, man bygger videre på som menneske. Du kan ikke komme uden om kristendommen, hvis du vil forstå sig selv og dine omgivelser. Der er tre ting man skal bore i hvis man vil videre, og det er samfundet, forældrene og kristendommen, ” siger Michael Jeppesen.
Han siger også, at man godt kan hæfte sig ved bogens indholdsdeklaration; ’For han ved ikke hvad han gør’ er et kærligt portræt af Gud. Intentionen er ikke at nedgøre kristendommen eller barnetroen. Jeppesens og Ugilts portræt tager højde for, at det ikke ligefrem er en søndagstjans at være ansvarshavende Gud. Deres håb er – slet og ret – at de med deres bog kan inspirere os til at læse Bibelen som en god historie; nysgerrigt og reflekterende.
‘For han ved ikke hvad han gør’ er udkommet på People’s. http://peoplespress.dk/projects/for-han-ved-ikke-hvad-han-goer/
https://www.saxo.com/dk/jeppesens-bibelskole_michael-jeppesenrasmus-ugilt_haeftet_9788770368438
367 sider. 219,95,-