Tekst Pia Møller Søe

Lisa Aybike er vokset op i en boligblok i Nørresundby. Pengene i familien var små, og for Lisa var det ren rutine, at holde øje med kontobevægelser på moderens bankkonto, for at sikre sig, at der var råd til husleje og aftensmad. Hun er en dagdrømmer, der tidligt kan mærke rastløsheden røre på sig, og allerede som helt ung ved hun, at hun en dag skal ud i verden.

Kimen til den karriere der blev hendes billet ud af blokken bliver lagt, da hun bliver spottet af en fotograf til karneval i Aalborg, og således begynder hendes modelkarriere, da hun var bare 14 år gammel.

– Det var spændende, men også sindssygt hårdt. Jeg kan huske at jeg havde lavet en reklame for Nordjylland, hvor jeg iført undertøj var på et opslag i den lokale avis. Da jeg kom i skole næste dag var de her sider klistret op overalt i klassen og man kan sagtens forestille sig hvordan stemningen var omkring det, fortæller Lisa.

Det er derfor Lisa altid har vidst, at hun skulle rejse en dag. Hun kan svært forlige sig med nordjydernes, aalborgensernes, trang til beskedenhed og den jantelovsmentalitet hun mener der er så allestedsnærværende i gaderne. Hun hadede, at man ikke måtte skille sig ud og skilte med ambitionerne.

– Jeg havde drømme. Jeg ville blive til noget, og jeg vidste, at jeg bare skulle ud herfra. Sommetider havde jeg det som om jeg simpelthen ikke kunne få luft i den her mentalitet, fortæller Lisa.

Drømmetilværelse

Drømmene holdt hun for sig selv af frygt for omverdenens reaktion. Hun gik på Løvvangskolen i Nørresundby, en skole hun betegner som socialt belastet, og hun erindrer, at selv lærerne havde svært ved at nære elevernes ambitioner.

– Ingen troede på at man kunne blive til noget, heller ikke lærerne – og hvis de medvirker til at slå dine drømme ned, er det godt nok svært selv at holde fast i dem, siger hun. Derfor holdt jeg mund og drømte videre for mig selv. Men det irriterer mig, at lærere i folkeskolen kan repræsentere den holdning. Man skal bakke alle sine elever op i deres drømme og opfordre dem til at gå efter dem. Sådan var det absolut ikke på min skole, og det har konsekvenser. Hvis man får fornemmelsen af, at det faktum at man er født i det her kvarter og går på den her skole, er ensbetydende med at man ikke kan blive til noget – så bliver det sandsynligvis en selvopfyldende profeti, siger hun.

Da Lisa går ud af skolen rejser hun til USA med en god ven. De skal på ferie og planen er at vende hjem efter 14 dage. Men drømmene blusser op i L.A.`s gader og Lisa går til casting på en serie der senere bliver alle teenageres favorit-tv, Beverly Hills 90210.

– Jeg blev castet og kom videre til anden omgang. Efter vi var rejst hjem blev jeg kaldt til tredje casting, men havde ikke råd til billetten og mistede – sandsynligvis – en ret afgørende rolle på den konto, fortæller Lisa.

LÆS OGSÅ:
KOM NU! Liderlig litteratur til kvinder der (ikke) kan helt selv

Da hun er tilbage i Nørresundby erkender hun, at hun i virkeligheden kun ønsker at vende tilbage til USA. Hun tager en beslutning og meddeler familien, at hun emigrerer i håbet om at indfri sine drømme og folde talentet ud. Hun bosætter sig, 17 år gammel, i staterne og det lykkedes hende at etablere en model- og skuespillerkarriere det betød at hun kunne forsørge sig selv.

Lisa lever livet, om end det kan være både barsk og hårdt at få tilværelsen til at hænge sammen, men hun nyder, at hun endelig kan udleve drømmene uden at skulle forholde sig til jantelov og misundelse. Hun dater, og en af de dates hvor hun pludselig befinder sig på en restaurant med en mand der er lidt for gammel og lidt for kedelig, bliver skelsættende for hendes fremtid. Hun er på vej til Las Vegas for at deltage i tv-programmet Viva Las Vegas, og hendes date råder hende til at kontakte en mand kan kender i staten, for at have en lokalkendt guide ved hånden når hun indtager spillebyen.

– Jeg vælger at kontakte manden, James, da jeg ankommer til Las Vegas og vi aftaler at mødes så han kan vise mig Las Vegas. Med det samme, da jeg træder ind på hans hotelværelse, kan jeg mærke, at der er et eller andet særligt, ikke kærlighed ved første blik, men grundlag for et eller andet, fortæller Lisa.

Kærlighed ved næste blik

James har det på samme måde og i løbet af Lisas ophold i byen udvikler deres forhold sig til noget, der ender med at være starten på et kærlighedsforhold. James kurtiserer Lisa, i ordets bogstaveligste forstand. Han henter hende i Rolls Royce med favnen fuld af roser til deres første date, og han introducerer hende til en verden hvor pengene er lidt større og virkeligheden ofte har karakter af drøm.

– Jeg forelskede mig i James, men hans verden var fremmed for mig. Måske var det nordjyden der kom op i mig, der midt i millionbyen og mulighederne, på en eller anden måde blev jeg lidt irriteret over storheden. Den der mentalitet jeg hader så inderligt og husker så tydeligt fra min barndom, fyldte pludselig mig, fortæller Lisa.

Men hun vænnede sig til tanken. De fandt hinanden på trods af deres forskellige verdener, og James ender med at fri til Lisa. Hun siger ja, og så skal der være bryllup. Måske.

– På vores bryllupsdag – hvor jeg befandt mig på ét hotelværelse og James på et andet fik jeg kolde fødder. I en grad så jeg til sidst ringede til James og meddelte ham, at jeg havde det lidt svært med tanken om ægteskab. Han foreslog at vi droppede traditionerne og mødtes med det samme. Han kom og hentede mig, og så kørte vi ud og holdt et sted og delte en burger han havde købt til os. Han sagde til mig at han ikke kunne love mig andet end sin kærlighed, og så faldt det pludselig på plads. Selvfølgelig skulle vi giftes, og det blev vi, smiler Lisa.

LÆS OGSÅ:
Allemandsret i Ingenmandsland

I dag er de bosat i Santa Monica, og det er med udgangspunkt i livet her, at Lisa portrætteres i serien Danske Hollywoodfruer. Hun er castet til at være husmor med dyre vaner og hang til magelige hverdage, men i virkeligheden er hun – mest – noget andet.

– Jeg kan godt se hvad min rolle i Danske Hollywoodfruer skulle være, og hvordan de har klippet mine udtalelser til, så jeg passer ind i den skabelon de har defineret på forhånd, men virkeligheden er jo lidt anderledes. Jeg arbejder. Jeg tjener penge som model og skuespiller og er ikke typen der læner mig tilbage for at leve af min mands penge. I øvrigt er vi nød til begge to at bidrage, og det er ligeså ofte mig der tjener pengene som det er ham. Han låner penge af mig når det er nødvendigt, og selvfølgelig bruger jeg også af de penge han tjener, præcis som alle andre, tror jeg.

Da sæson et af serien rullede hen over skærmen og kvinderne, og Lisa, dermed kom på pressens dagsorden sendte BT en række artikler på gaden, hvor man hævdede at Lisa og James forgav at være noget andet end de i virkeligheden er. Avisen fandt frem til at huset, millionvillaen, de bor i, i virkeligheden er ejet af James og hans tre partnere og slog den historie stort op, under overskriften ”Fattig Hollywoodfrue”.

– Jamen det er da fuldstændigt rigtigt, siger Lisa. Det er ikke vores hus – og for så vidt er historien fuldstændigt sand. Det bemærkelsesværdige er bare, at vi aldrig har hævdet andet. Vi har ikke sagt at det var vores hus, produktionsselskabet har bare valgt ikke at sige andet, fastslår hun.

I det hele taget er pressen gået hårdt til Lisa og hendes kolleger i serien. Tabloidpressen er fløjet ind, for i palmernes skygge, at konfrontere Lisa med historier fra fortiden, omkring hendes mands virksomhed og hendes egen begavelse. En journalist forelagde Lisa årgamle regnskaber fra James virksomhed og bad hende redegøre for et skattespørgsmål, en anden ville spille danmarksquiz og trække overskrifter på Lisas knap så ajourførte politiske viden

– Det er nok vilkårene, og jeg gider ikke lade mig gå på af det. Jeg vidste et eller andet sted godt hvad jeg gik ind til da jeg sagde ja til at medvirke, og for mig er det jo et ligeså strategisk træk i forhold til at pleje min karriere, siger Lisa. Når det er sagt, irriterer det mig da – og jeg synes, at min pointe omkring jantelov og misundelse bliver understreget i de overskrifter. Vi har lidt svært ved at unde andre mennesker succes i Danmark, siger hun.

LÆS OGSÅ:
Lidt af kulturen skudt igang i dag


Savnet

Når Lisa er hjemme i Danmark, og det er hun en sjælden gang imellem, bor hun hos sin mor, der stadig er bosat i den lejlighed i Vangen hvor Lisa voksede op. Hollywoodfruen og hendes mand flytter ind på Lisas gamle værelse, og selvom det for James kan være en lidt speciel oplevelse, nyder Lisa at være hjemme hos familien.

– Jeg savner min familie. Min søster, som jeg engang var rigtigt tæt på, har fået børn og jeg så først min niece da hun var et år gammel. Min mormor og morfar der betød alt for mig, mistede jeg imens jeg var i USA og jeg havde ikke mulighed for at komme hjem til begravelsen. De var bare væk da jeg kom til Danmark igen. Til mit bryllup havde jeg ikke ret meget af min familie med – og på den måde er det et stor afsavn. Jeg taler selvfølgelig i telefon med min mor med mellemrum, men helt tæt bliver det aldrig, siger Lisa. Det bliver ligesom kun til de store ting man får talt om. Derfor er det dejligt, at have mulighed for at bo sammen nogle dage og bare bruge tiden på hinanden. Selvom det er hårdt når vi skal tage afsked igen, siger hun.

Lisa og hendes mand James leder i øjeblikket efter ny bolig. Gerne i New York der har bedre flyforbindelse til Danmark. James, der ernærer sig ved at investere i forskellige porjekter, er ikke afhængig af at være bosiddende et bestemt sted og Lisas jobs rejser hun alligevel ofte efter.

De har ingen planer om at flytte tilbage til Danmark og i virkeligheden føler Lisa sig ikke rigtigt hjemme noget sted i øjeblikket.

L.A. er overfladisk, det er kulturtomt og du skal sværge til en bestemt livsstil hvis du skal klare dig der. Jeg er ikke tilhænger af plastikkirurgi og botox, men det er et vilkår hvis du vil have succes i L.A. i min alder, siger hun. Derfor kan jeg godt føle mig fremmed, siger hun. Danmark er heller ikke rigtigt mit hjem. Når jeg er tilbage i Aalborg kan jeg godt mærke, at der er sket et skred i mentaliteten – der er knap så trangt her og man kan tillade sig lidt mere, men alligevel er der ikke sket nok. Jeg kunne ikke trives her, fortæller Lisa.

De fleste venter på en familieforøgelse men Lisa er ikke interesseret i at sætte børn ind i den verden der er hendes lige nu.

– Jeg ville aldrig lade mine børn vokse op i L.A. fordi der ikke er nogen kultur at give videre til dem. I Danmark har vi en historie og noget kultur på ethvert gadehjørne, og det ville jeg ønske for mine eventuelle børn at de skulle vokse op i, siger hun. Det er dog slet ikke aktuelt lige nu. Vi nyder hinanden og vores tilværelse og det rækker foreløbigt.

LÆS OGSÅ:
En skæbnefortælling

Tilværelsen i USA er i modsætningen til hvad de fleste seere af Danske Hollywoodfruer måske kunne tro andet og mere end manicure og magelighed. Både Lisa og James arbejder hårdt og længe for deres penge, der til gengæld er større i Santa Monica end de statistisk set er i en forstad til Aalborg.

– Selvfølgelig har vi skabt os en tilværelse hvor vores økonomiske grundlag nok er lidt anderledes end de flestes. Vi har nogle muligheder som andre måske ikke har, men vi arbejder også hårdt for pengene, og det er altså ikke sådan, at jeg bare kan gå ind i Gucci og bestille frit fra hylderne i flere farver, smiler Lisa. Vi lever godt, men vi har ikke en medarbejderstab stående stand-by når vi får lyst til et glas juice. Så henter vi det selv, griner hun. Hvis jeg skal være helt ærlig vender det i mit hoved lidt sådan, at når man forlader Danmark så opdager man hvor forkælede folk er her i landet. Det er for os som det er for alle mulige andre. Engang imellem er det mig der tjener pengene og engang imellem er det min mand. Det er ikke så lang tid siden at det var mig der lånte ham penge, konstaterer Lisa.

Lisa Aybike flygtede over verdenshav for at komme væk fra en mentalitet hun fandt begrænsende. Hun levede drømmene ud og er tro imod de valg hun har taget. Hun fremhæver frihed som et af livets mest basale behov og nægter, at lade sig begrænse.

Hun befinder sig fint i en lille lejlighed i et af Aalborgs mest belastede boligkvarterer, men hun befinder sig bedre på den anden side af Atlanten. Foreløbigt er der ingen planer om at returnere til Danmark, men der er planer om så meget andet.

 

 

AFSLUT SÆTNINGERNE:

DRØMME ER …
det eneste du aldrig må give slip på i dit liv.

DE SMUKKESTE MENNESKER ER …
uselviske.

JEG TROR PÅ …
at alle mennesker har en drøm, de ikke udlever på grund af frygt.

JEG VILLE ØNSKE …
at jeg stadig kunne redde verden, og at jeg kunne flytte alle de dejlige ting fra Aalborg til Hollywood.. men Janteloven må gerne blive hjemme.

MIN HEMMELIGE DRØM ER …
at blive en forfatter der inspirerer folk til at tro på dem selv og så kunne det da være meget sjovt at blive den første kvindelige præsident.

 

FAKTA:

Lisa Aybike Kir
KÆLENAVN: Aybike eller Aybi
Aybike betyder smuk som månen
Født: 12. februar 1976
FØDEBY: Aalborg, men opvokset i Nørresundby
BOSIDDENDE: Santa Monica
TITEL: Model, Skuespiller, Dansk Hollywoodfrue, hustru, datter, pioner… you pick!
CIVILSTAND: Gift
BØRN: Ingen
KARRIERE: Professionel model

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here