Der er med sikkerhed noget dårligt at sige om fænomenet Pokemon GO. Man kan vel både blive kørt over, voldtaget, blive narkoman og rippet for sunde interesser. De første eksperter har vel allerede været ude at pippe om skadelige følgevirkninger i en i forvejen totalt digitaliseret og ødelagt generation af skærm-barndomme… som endda på sigt vil føre til forrådnelse af kultur og samfund.

Der er altid bekymrede forældre og ditto fagpersoner, som høster væsentlige likes ved at spille bekymrede på alle andres vegne. Ofte uden at have prøvet det, som de advarer om. Jeg mindes ikke noget som helst nyt (frataget glutenfri produkter og #spelt) som ikke har fået advarsler og onde spådomme med på vejen.

BEKYMRINGEN ER OFTE LATTERLIG

Jeg har altid haft det anderledes. Ny teknologi og nye lege er velkomne her i huset. Nogle tager overhånd, men kun for en tid. De finder altid et niveau med tiden, når nyhedens interesse er ovre. Lidt som Nik og Jay og rucola salat, som kun cafeer endnu ikke har opdaget smager af sure tæer.

Min store søn var totalt optaget af Pokemon i et par år som barn og kunne alle monstres navne udenad. Han læste manga og samlede kort for en formue. Det gik over.
Min store datter dansede foran MTV til Spice Girls og klædte sig som dem og vrikkede frækt med røven som 4-årig, uden at vide, at det var, hvad hun gjorde. Det gik også over.

LÆS OGSÅ:
SPECIALKLASSEN: DET SMITTER FØRST KL 22

Malthe på 8 har i et års tid siddet med krydderen dybt nede i #YouTube hvor #RobinSamse sidder og spiller #MineCraft og siger de mest stupide ting imens. Og et par andre YouTubere som #Armin og #Novopleco har han troligt siddet og lyttet til, selvom de absolut ikke er det værd. Intet nyt og spændende. Bare pludder og selvoptaget indhold, siger den gamle.

FORÆLDRE VIL KOPIERE DERES EGEN BARNDOM

Det er jo netop ikke op til en gammel far på 46 at dømme noget inde og andet ude. Så længe det ikke er noget der ikke direkte er børneegnet (sex, vold og tv-avisen) er det næsten deres valg. Jeg rådgiver og påtaler, forsøger febrilsk at bytte robinsamse ud med Pippi og Armin ud med Emil fra Lønneberg. Det går sporadisk ok.

“Jamen er det da ikke forældre som skal vurdere hvad børn har godt af”. Jo! Helt klart! Og det gør vi så sandelig også. Men vi bør huske, at der er gået mange år siden vi var børn. Det som vi synes var verdens fedeste i 70erne er det ikke mere. Det vi oplevede som skønt, sjovt og trygt hørte den tid til.

For 100 år siden var barndommen fuld af hårdt arbejde på nabogården. Det har vi også dømt ude efterhånden. I dag er tegning på papir eller sminke og hårstyling på et gummihovede udfordret af skærmen, røvere og soldater med en pind er udfordret af Star Wars med rigtige lyssværd. Og skattejagt er nu med gps.

LÆS OGSÅ:
Folkeskolen og det politiske fatamorgana

Det gør ikke legen mindre værd at lege. Det gør den bare anderledes end for 40 år siden. Er du imod og ryster skræmt på hovedet af det nye og mener, de skal bindes foran noget Jørgen Clevin, er det dig der er gået i stå. Ikke dine børn!

I KIRKE PÅ EN TORSDAG

Nu er den nye dille så Pokemon GO. På skærmen ser man sin figur på et rigtigt kort over området – og i nærheden kan man enten se poster med bolde eller samle små monstre i området. Umiddelbart helt gak! Men ved nærmere bekendtskab allerede værd at tage ind.

Vi kom hjem sent i nat. Vi sov længe. Malthe meddelte, at han agtede at være i sin seng hele dagen og komme sig. Youtube og alskens hygge under dynen. Fint med os. MEN SØRME om ikke det viste sig, at der oppe ved kirken var en post med bolde. Lige på den anden side af søen. På cirka 2 minutter var han i tøjet – og vi ræsede derop med hver vores figur i front. Villum og jeg kom ikke først – og da vi nåede posten havde Malthe allerede tømt den. “Posten er tom. Kom tilbage en anden gang”.

Nu er Malthe på vej på cykel op til en sportshal i Svenstrup, hvor der også er en post. Aktiv, glad, oppe af sengen og i bevægelse. Han er nået til leveL 3. Far er stadig på 1. Og har det fint med den placering. Endnu da. Og vi var i kirke på en torsdag. Vorherre trækker mest om søndagen.

LÆS OGSÅ:
DANSK POLITIK ER REALITY-TV

DET ER BARE EN SKATTEJAGT

Alle dem, der automathader alt der foregår på en skærm bør lige trække vejret to tre gange, inden de lader deres galde vælte udover alverdens lidt for lyttende speltforældre – som i smug er dybt inde i Farmville på Facebook, når børnene er i seng.

#Pokemon er ikke spor anderledes end skattejagten til børnefødselsdage. Og da den ofte ender med slikposer i en skattekiste, er pokemon sundere.

Over and out. Der er en #Pikatju i nærheden og Malthe skal ikke nappe den før mig denne gang. Han er på cykel. Så jeg tager lige bilen.

Tidligere artikelNÅR LIVET ER NOK – Astrid Lindgrens gravsted
Næste artikelBILEN ER ET USTOPPELIGT TERRORVÅBEN

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here