Hvis du er aalborgenser er du gået forbi tusinde gange og måske har du skævet op, og sendt historien en tanke. Har du besøgt byen en enkelt gang, har de med garanti gjort indtryk.
De er bemærkelsesværdige – de fine gamle bygninger der udgør en stor del af bybilledet i Aalborg. Og nogen tager vare på dem. Der findes mennesker, der hver dag gør sig umage for at værne om den del af byens historie, der er bygget af sten.
Det her er historien om en art ejendommelig virksomhed og dets stifter. City-Ejendomme Aalborg.
Og Hans Andersen, der i spidsen for virksomheden, har defineret den filosofi, der er grundlæggende for driften: ærlighed, oprigtighed og dedikation til bybilledet.
Mange af Aalborgs store bygninger står som et vidnesbyrd om vores historie. Byens og borgernes fortid er mejslet ind i stenene, og engang har nogen gjort sig umage med at bygge alt det op, vi i dag kalder vores. Det Kongelige Toldkammer på Toldbodplads, hvor købmændene måtte fortolde deres varer, ligger, hvor det har lagt siden starten af 1900 tallet, og alligevel tager bygningen sig i dag smukkere ud end nogensinde. Fordi nogen har brugt både tid og penge på at værne den historie og værdi bygningen repræsenterer.
Bygningen blev i 2005 og 2006 totalrenoveret og for projektets bygherre; City-Ejendomme Aalborg, var det ikke første gang, at et af byens grandiose bygningsværker blev taget under særlig nænsom og dedikeret behandling.
City-Ejendomme Aalborg er ejet og drevet af Hans Andersen, der har ernæret sig som selvstændig siden 1983. Han var til en start bilforhandler – tilfældigvis, for det handlede mest om, at han købte en bil, blev tvunget til at sælge den igen – og fik et ikke helt ligegyldig afkast ud af den handel.
Han etablerede derfor en brugtvognsforretning på Hjørringvej i Nørresundby og efter seks år solgte han forretningen med et betragteligt overskud. Siden fandt han det både meningsfuldt og rentabelt at beskæftige sig med ejendomshandel – og da han i 1987 havde investeret i sin første ejendom, var han egentlig allerede i gang.
Den første byejendom Hans Andersen investerede i, lå i Jernbanegade ved Aalborg Teater, og det har lige siden været byrummets bygningsværker, der har haft hans interesse og udelte opmærksomhed.
Han finder det væsentligt, at vi værner om de bygningsværker vi lever i og af. Hans virksomheds grundlæggende principper handler om anstændighed og omhyggeligt engagement i de projekter man involverer sig i. Og det er andet og mere en vision, mission, value-ord for Hans Andersen. Han mener dem – og har utallige gange bevist, at hans engagement i Aalborg er oprigtigt.
Her i oktober har han 30 års jubilæum som selvstændig og han kan – med stolthed, må man formode – se tilbage på en helt særlig bundhæderlig karriere. Drømmen har aldrig været stor – men den har været, at være i stand til at stå på egne ben, drive en sund forretning baseret på nogle ufravigelige grundlæggende principper: aldrig at risikere at komme i en situation hvor han snød folk, eller hvor nogen kunne klandre ham for ikke at være troværdig.
”Når man driver forretning, kan der altid opstå misforståelser, men det er vigtigt, at man går ind til enhver ting med et åbent sind, og så er det jo sådan, at en løgn kan du næsten aldrig huske – det kan du som regel når det drejer sig om sandheden,” siger Hans Andersen. ”Folk der lyver og fordrejer sandheden for egen vinding, får det i længden svært. Det er en vigtig egenskab, at man kan vedstå sig sine fejl.”
Med ærlighed kommer man længst – og det har bragt Hans Andersen langt, men flid er en heller ikke uvæsentlig del af den succes hans faglige virke har bragt ham.
Som brugtvognsforhandler arbejdede han syv dage om ugen – og i længden er det ikke holdbart, at man aldrig har fri.
”Når jeg sådan tænkte ud i fremtiden, tænkte jeg, at det kunne være spændende hvis man kunne få en fabrik med 200 ansatte, der producerede noget for mig, som jeg kunne få afkastet af. Og så gav det jo god mening, at investere i nogle ejendomme der giver afkast,” siger Hans Andersen. ”Jeg har altid været fascineret af mursten og den værdi de repræsenterer, hvis man behandler dem rigtigt,” siger han.
Det betyder bare ikke, at han så holder fri. City-Ejendomme Aalborgs aktiviteter er hægtet op på udlejning af både private, men især erhvervslejemål. Virksomheden opkøber nøje udvalgte bygninger og renoverer dem omhyggeligt og med de historiske af slagsen allerhelst så ejendommen bliver ført tilbage til sin oprindelige form. Og Hans Andersen er dybt involveret i processen som daglig leder af virksomheden – den der står i spidsen for den holdindsats der ligger bag City-Ejendomme Aalborg. Han benægter ikke, at afkastet er vigtigt. Det er selvfølgelig væsentligt at tjene penge på sin virksomhed, men han investerer ikke i en ejendom med den hensigt, at han skal score den store gevinst på et videresalg.
”Vi køber aldrig en ejendom med det formål,” fortæller han. ”Dermed ikke sagt, at vi ikke kan lave et fejlkøb, som vi skiller os af med, men vi har stort set aldrig en ejendom til salg. Vi kan li’ det vi har og vi passer godt på det. Mange kan godt li’ at købe noget for at sælge det videre og score en pose penge på det. Det kan da også være ganske interessant, men det der ofte er uheldigt, er, at når du køber en ejendom til mange millioner så er den jo afhængig af nogle lejeindtægter og dem forsøger man så at få ind med færrest muligt investeringer, og så sælger man igen med fortjeneste. Interessant for dig, men det er det jo ikke for dem der bor i huset. Det kan også være, at ham der har købt ejendommen har betalt for meget, og derfor ikke har råd til at istandsætte den og så må han sælge til en anden der vil hoppe på limpinden, og på den måde kommer de her ejendomme til at cirkulere blandt nogle spekulanter, der ikke er interesseret i at tage sig af bygningerne, ” siger Hans Andersen.
”Forinden vi køber en ejendom, standser vi op og tænker over, hvorfor vi køber den – og vi køber kun, når der er nogle grundliggende ting tilstede, som vi tror på. Det kan være arkitekturen eller byggestilen, men særligt beliggenheden gør vi meget ud af. Det har faktisk hele tiden været vores force; at vi kun køber de ejendomme, der har den bedste beliggenhed”.
Hans Andersen er, trods City-Ejendomme Aalborgs store succes, aldrig blevet forført af ambitionen om at drive en virksomhed med store milliardbalancer og trangen til at vækste for vækstens skyld.
”Selvfølgelig er det dejligt, når vores organisation udvikler sig og vi skaber nye arbejdspladser, men for mig er virksomhedens robusthed det vigtigste. At vi kan klare, at et lejemål står tomt eller en uventet renovering. At man kan klare sig igennem – stå på egne ben – og at det kun er dig selv personligt, der kan drages til ansvar, hvis noget går galt. Det må ikke gå ud over andre,” konstaterer han.
”Selvfølgelig er det vigtigt, at en virksomhed tjener penge, så den kan udvikle sig, man skal bare passe på, at man ikke puster en forretning op på nogle vilkår, der i virkeligheden gør den skrøbelig. Tingene skal udvikle sig over tid og i et naturligt tempo.”
Hans Andersen hæfter personligt for City-Ejendomme Aalborgs aktiviteter og det er City-Ejendomme Aalborg, der er bygherre projekterne, ikke selvstændige, risikoegnede APS’er.
Han tager ansvar for virksomheden og de beslutninger organisationen træffer. Hans holdning er den, trods alt noget usædvanlige, at hvis noget går galt, skal han personligt bøde, inden andre må gøre det.
”Jeg har et ønske om at vi som virksomhed, kan være med til at gøre en forskel i Aalborg. Det er min levevej – og jeg skal tjene penge, ja, men det handler om mere end det,” siger Hans Andersen. ”Vi ønsker at vores lejere bor godt – reglen hedder, at de ikke skal bo dårligere end vi selv gør og jeg sætter pris på, at vi har mulighed for at være med til at sætte præg på byrummet, og skabe nogle gode rammer for de erhvervsdrivende vi lejer vores bygninger til. Vi driver ikke en af den slags virksomheder hvor der kun findes en kasse til indtægter, vi bruger sådan set en del midler på vedligehold af vores lejemål.
City-Ejendomme Aalborg står bag renoveringerne af nogle af byens smukkeste bygninger; Det Kongelige Toldkammer tegnet af arkitekt Hack Kampmann og opført i 1902, der fik helt nyt liv, da den nænsomt blev ført tilbage til ejendommens oprindelige udtryk med alle de detaljer og for bygningen unikke kendetegn, der får den til at fremstå som særlig repræsentativ for alt det der var engang – men også for det, der endnu er.
I forbindelse med renoveringen af Det Gamle Toldkammer, i daglig tale, Toldboden, blev Toldbodsplads kommunalt opprioriteret, og der blev opført et skulpturelt springvand, der ret vellykket skaber en fornemmelse af samhørighed mellem havnefronten og midtbyen.
”Jeg mener grundlæggende, at hvis man har en ejendom der ligger placeret centralt i byrummet, så er man simpelthen forpligtet til at sørge for, at den fremstår i pæn og ordentlig stand,” siger Hans Andersen. Da vi købte Toldboden i 2004 og påbegyndte renoveringen, skete det i et rigtig fint samspil med Kulturarvsstyrelsen og kommunen, der meldte ud, at de ønskede at forskønne byen; Jomfru Ane Parken, Østerå og Toldbodsplads. Det er rigtig fint, men knap så fint, hvis man ikke kan få det til at fungere i et samspil med grundejerne. De skal også være med til at løfte opgaven. Jeg må jo sige, at når vi har renoveret de her ejendomme i byen, så føler jeg jo, at vi har været med til at give noget igen til byen. At vi har løftet en del af en fælles opgave om at forskønne og tage vare på Aalborg,” siger han.
City-Ejendomme Aalborg har på mange måder sat deres præg på midtbyen. Ikke mindst med det smukke, smukke Havnehus, der med dets kobberfacade og transparente, elegante silhuet indiskutabelt forskønner havnefronten. Husets facademateriale, kobber, er valgt med det sigte, at det over tid kun bliver smukkere og får en klædelig patina. Aalborg er fattig på kobberhuse, der er et dyrt byggemateriale, og således er Havnehuset i sin fremtoning et helt unikt bygningsværk. Restaurant Fusion, Advokatfirmaet Hovmøller og Thorup og City-Ejendomme Aalborg har kontor i Havnehuset, og de befinder sig særdeles godt i de åbne rum med kik til fjorden, men for Hans Andersen personligt, har byggeriet af Havnehuset gjort ondt og sat ærgerlige spor i en ellers lydefri karriere.
Da Hans Andersen i 2004 købte grunden og af kommunen fik tilladelse til at opføre den bygning der nu bærer navnet Havnehuset, glemte man fra kommunens side, at sende tegningerne i nabohøring, som man ellers skal, hvis der er givet dispensationer der afviger fra lokalplanen. Hans Andersen har fået tilladelse til at bygge i det man i fagsprog kalder ’kote 2’ – konkret betyder det, at man hæver bygningens fundament til en hvis højde, og det giver god mening, når man bygger nær vand i en tid hvor vandstanden stiger. Men det betyder selvsagt også, at bygningen bliver højere end den ville være blevet, hvis man byggede i den fastlagte kote 1,30.
”Naboerne gjorde naturligvis indsigelser, da de kunne se på byggeriets stålstel, at der skulle bygges et hus her på grunden, der i dets konstruktion var højt – og mente at højden ville reducere deres kik til vandet.
Daværende rådmand Henrik Thomsen, stillede dem i udsigt, at den nye bygning maksimalt ville blive en halv meter højere, end Seaport, der tidligere lå på grunden, og da det gik op for dem, at det ikke var tilfældet opponerede de selvfølgelig voldsomt. Stadsarkitekten, som jeg arbejdede tæt sammen med, og jeg anede intet om hele den historie, før en dag vi sad til møde på kommunen, og blev præsenteret for problematikken,” fortæller Hans Andersen.
Byggeriet af Havnehuset blev til avisstof og ingen, ud over rådmand Marianne Nørgaard, der udtalte, at der var ”tale om en bygherre i god tro”, ønskede at stå frem og udrede hvor fejlen var opstået. Så Hans Andersen blev til ’bygherren der gør præcis, som det passer ham’.
”Jeg er ked af, at ingen ønskede at vedstå sig fejlen. Vi kan alle sammen begå fejl, og det kunne vi også selv have gjort. Alligevel valgte vi, i stedet for at skyde på kommunen, at fokusere på at få tingene løst. Kommunen krav var, at jeg skulle tage halvanden meter af huset, men det er i sagens natur svært,” smiler han, ”så jeg fastholdt, at jeg kun havde gjort, hvad jeg havde fået tilladelse til.”
Byggeriet af Havnehuset bliver sat i stå. Alle de der arbejdede på projektet skulle sendes hjem, byggematerialerne skulle omdirigeres og afbestilles og det var alt sammen en omkostningstung affære. Hans Andersen inviterer naboerne over i en af skurvognene til burgere, cola og en gennemgang af sagens dokumenter, og da det begynder at gå op for folk, hvordan tingene i virkeligheden hænger sammen, begynder tingene at vende.
Byggeriet genoptages efter en afstemning i Byrådet med 27 stemmer for og to imod.
”Folk kunne jo godt se, at det ikke var mig, der havde gjort som det passede mig – og så synes de i virkeligheden, at det var et rigtig flot hus. At det kostede mig nogle penge, at sagen udviklede sig som den gjorde, kommer vi over – jeg var i forvejen villig til at ofre nogle penge på det her projekt, for mit fokus var skønheden og ikke indtjening, men personligt gjorde det rigtig ondt. Når man netop driver en forretning der ufravigeligt arbejder på et reelt og oprigtigt grundlag, er det voldsomt, at se sig selv beskrevet som det skete i den tid,” siger Hans Andersen.
Når han bliver bedt om at tænke tilbage, Hans Andersen, og ræsonnere over en karriere der meget snart strækker sig over 30 år, er det alt det positive der står tilbage. Alt det der lykkedes. Den forskel organisationen City-Ejendomme Aalborg har gjort i samlet flok og glæden ved det, at andre mennesker sætter pris på og påskønner det de har skabt.
”Det glæder mig, at vi glæder andre mennesker, at vi har en sund virksomhed og at de mennesker der bruger husene trives – men jeg må sige, at debatten om Havnehuset virkelig sårer mig dybt i sjælen, fordi jeg altid har betragtet mit virke som meget troværdigt. Jeg er en person, der står inde for ordnede forhold og derfor gjorde det ondt. Og der var ikke nogen der kunne have forudset det, for det var et projekt med så mange gode tanker, intentioner og et, fra min side, åbent hjerte. Den tanke vi delte med kommunen var, at vi skulle skabe noget, der var værdigt til at stå på den her plads i byrummet,” siger han.
Hans Andersen og City-Ejendomme Aalborg fik skabt en værdig bygning. Et nybyggeri, der har noget så særligt, som sjæl. Om aftenen, når lyset strømmer ud fra huset, får man den tanke, at her huses særlige mennesker, der udretter sjældne ting. Intet kunne nærmest være tættere på sandheden.
City-Ejendomme Aalborg er grundlagt på gode ønsker for Aalborg. På ærlighed, flid og engagement. På kærlighed til mursten og mennesker og med et ønske om, at skabe fremtid med ståsted i historien. De har stået der længe, de smukke ejendomme, og nu står de der – også – som et vidnesbyrd over det en selvstændigt erhvervsdrivende og hans medarbejderstab har udrettet.