Der er så mange, der har sagt sætningen. Det har stået på t-shirts, kasketter, streamers og stickers. Lige meget har det hjulpet. Janteloven sidder fast i danskerne, og er med til at bremse os som folk. Med lov skal land bygges, men Jante er ikke en lov, vi skal koge mere suppe på. Hvis vi skal udvikle os som folk og som samfund, kræver det at vi begynder, at glæde os over andres lykke, fremfor at tale den ned. Vi har en tendens til at tale grimt om folk, det har det godt eller har klaret sig godt. Det er med sikkerhed bare misundelse, men det er en uskik vi bør få udryddet. Vi bør sole os i andres lykke – og håbe på, at den smitter. Og det gør den jo ofte.

Når jeg i min Fiat500 holder for rødt lys, og en porche ruller op på siden og gasser op for motoren, er min første naturlige tanke ”blærerøv”. Men jeg ser istedet på ham, der sidder bag rattet, og ser på de hvide nummerplader. Så tænker jeg SEJT! – Sikke en masse skønne afgifter han har betalt til mine børns skole! Og så sender jeg ham en anderkendende hilsen, selvom han forlængst er ræset fra mig.

LÆS OGSÅ:
JARL: MIN NYSGERRIGHED ER IKKE BLEVET ÆLDRE

I dette nummer kan du møde folk, der ikke gider at sætte deres lys under en skæppe. Hvorfor skulle der også være lys der? Vi møder fire mennesker, der har haft succes i deres forretning og ikke har de store problemer med udgifterne til den 1’ste. Vi møder Jens Romundstad, der valgte at skabe en figur for at slå igennem lydmuren – og beviste, at personlig branding er en vej frem. Vi møder skraldemænd – et fag, som mange ser ned på – men som kræver mere end man tror. Skidt kan være en passion. Vi møder en, der har succes med at vaske bilerne for andre med succes. Vi ser på dem, der står klar med værktøjer til at ændre dit udseende, fryse dit fedt væk eller fjerne en rynke – og så er vi ude i Aalborgs handelsliv, som har masser at byde på.

I det hele taget sidder du med et [et cetera] i hånden, der opfordrer dig til at stå frem, være glad og være stolt af det du er. Uanset hvad det så måtte være. Man siger, at nordjyder har det bedst med, at leve i det skjulte. Den der lever stille, lever godt. Måske det er på tide at vise verden, om det har virket for os, at være stille. Om der er noget at vise frem. Og er der det, så lad os træde ud af busken – og være totalt ligeglade med, hvad folk måtte mene og tro. Det er deres problem, det må de rode med. Skal vi af med Jante, kræver det, at vi begynder at lade være med, at være kuet af hans lovgivning. Først da er det filter væk – og vi kan vokse. I lyset fra hinandens succes.

LÆS OGSÅ:
Folkeskolen og det politiske fatamorgana

Enig eller uenig? Deltag i debatten på:
WWW.FACEBOOK.COM/BYENS.MAGASIN

Jeppe Søe,
Chefredaktør – Positive Medier

Tidligere artikelJEG KENDER EN, SOM SNART SKAL DØ
Næste artikelJacob Risgaard, Hans Andersen, Steen Royberg, Mads Peter Veiby: MASSER AF SUCCES

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here