Det mentale billede af Finn Nørbygaard, en af Danmarks sjoveste mænd, i slåbrok – slagen og opgivende, er svært helt at erkende som virkelighed. Men det var det. Da Finn Nørbygaard i 2008 mistede mange millioner kroner, blev sat på gaden og på forsiden af alle aviser, var der langt til den erkendelse, at krisen i virkeligheden er menneskets held. En velklædt dværg mindede Finn Nørbygaard om potentialet i hans hulk.

Tekst: Pia Møller Søe
Foto: Simon Wedege

Finn Nørbyggard, der stadig er en del af dansk showbizz, men i dag primært beskæftiger sig med foredragsvirksomhed og kurser målrettet erhvervslivet, har tjent rigtigt mange penge. Så mange, at han ikke bare kunne forsørge sin familie – han kunne samtidigt tage på alle de cruises han magtede – og så var der stadig penge nok tilbage til eventuelle oldebørn. Finn Nørbygaard har tjent en del af sine penge i showbizz. Han har, ofte sammen med Jacob Haugaard, cementeret sin status som en af de bedste i sin genre. Som enfoldige Finn i Jydekompagniet, legendarisk århusiansk buskonduktør, musikalsk entertainer i selskab med Jette Torp, som Squash personlighed og i TV-programmer som Finn’sk Fjernsyn. Nogle af de penge han tjente investerede han i virksomheden IT Factory, og det var – til en start – en god idé, for på meget kort tid blev de 2,5 million Finn havde investeret til 300 millioner. Fodfejlen Finn begik som investor var, at han samtidigt lånte penge i banken til at investere for, og det betyder, at han i dag skylder ret mange penge væk. Den 1. december 2008 gik IT Factory konkurs, og med i faldet trak den nu bedrageridømte direktør, Stein Bagger, Finn Nørbygaard og flere andre. Så Finn skal ikke på cruise.

Han skal på arbejde. IT Factory eventyret og alle millionerne var ikke andet end et fupnummer og Finn Nørbygaard var fallit og i en periode færdig som menneske. Heldigvis. ”Jeg følte, at jeg skulle gå til. Dø. Simpelthen”, siger Finn Nørbygaard. Chokket i at blive sat på gaden, efter at have været vidende om, at man er god for en halv milliard. På sidste møde inden konkursen fik jeg af Asger Jensby at vide, at nu skulle vi på Nasdaq sammen med en amerikansk virksomhed, og så ville jeg minimum være en milliard værd. Det er mange penge. Jeg ved ikke hvad I tjener oppe i Aalborg, men for en gammel Esbjerg-dreng er en milliard meget”, siger Finn Nørbygaard.

LÆS OGSÅ:
Lidt af kulturen skudt igang i dag

Chokket over konkursen fortog sig ikke de første måneder. Finn Nørbygaard installerede sig på sofaen, svøbt i uvirkeligheds fornemmelse hjulpet på vej af en barmhjertig stillestående hjerne. Alt det han, qua sit virke og sin uddannelse som psykoterapeaut, godt vidste; at krisen, smerten og angsten skal være din drivkraft til at handle, kunne han ikke finde anvendelse for i den situation. Den trang til at tage fat, som vi kan være så heldige, at blive ramt af midt i vores største livskriser, var i første omgang langt fra Finn og hans sofa. Det gennemgående mantra lød: Bliv bare liggende, Finn. Det går over. Bliv bare liggende…

”Men så drømte jeg en drøm om en velklædt dværg, der spurgte mig: ”Do you wanna fight og flee?” Skidegod drøm. Den mindende mig om, at krisen er en invitation til at handle. Det kan man ikke se når man ligger der og hyler, men smertens intensitet er ligefrem proportional med forandringspotentialet”, siger Finn Nørbygaard. Og så var jeg i virkeligheden en heldig mand, der fik muligheden for at genopstå som mig selv.”

Finn Nørbygaard genopstår i en udgave der er blottet for det livsstilsog tankefedt han har han har taget på sig, i sin tilværelse som velhavende ’showbizze’. Det Finn Nørbygaard kalder sine indre grundsøjler: udholdenhed, commitment og viljestyrke var undervejs blevet udvisket af pengene og livsstilen.

”Jeg magtede ikke at have penge. Alt blev ligegyldigt. Om det er i dag eller i morgen? Underordnet – jeg skal bare på det cruise der”, fortæller han. Jeg nød ikke mine penge. Livet manglede betydning og pengene misfarvede det hele. Mine grundpiller fuckede op, og jeg kunne pludselig ikke se nogen grund til at knokle og være udholdende. Den livsform er ikke pengene værd”.

LÆS OGSÅ:
Tag vasketøjet ind - musikerne kommer...

Finn Nørbygaard arbejdede sig ud af krisen, med baggrund i den viden han havde med sig fra en seksårig uddannelse til psykoterapeaut. Han holdt ud og faldt ikke for fristelsen til at dulme smerten ved at drikke sig ihjel eller junke sig til forglemmelse. Han udnyttede muligheden, og i dag sætter han stor pris på sin krise. Han føler sig heldig og gav krop og sjæl den tid der er nødvendig når man skal restituere som menneske.

”Det er svært at se, når man sidder der midt i ulykken, at det er lige præcis der livet genopstår i al sin kraft, men sådan er det, hvis man forstår at sætte pris på sin krise. Først skal man komme til den erkendelse, at man ikke dør af det, og så skal man huske, at tiden er ens bedste ven”, siger Finn Nørbygaard. “Da mit chok havde lagt sig, oplevede jeg at komme op i en Finn version 2. Grundpillerne fik en ordentlig gang Gori, og så viste det sig, at de stadig kunne bære den oprindelige Finn”. Finn Nørbygaard, der oprindeligt er uddannet lærer, er i dag praktiserede psykoterapeaut. Uddannelsen tog han efter selv at have været igennem et terapiforløb, og jo mere han bevægede sig ind i menneskets psyke, jo mere berigende var det. Den substantielle og refleksive del af livet, som showbusiness i sagens natur ikke kan forbindes med, bekom ham vel. Den helende terapi, der kan være behov for når man er vokset op i en plejefamilie og det var noget lort og man følte sig uset, kan tilbyde mere end indsigt i ens eget væsen. Den gør dig klogere på mennesket. I det hele taget.

”Jeg gik ind i showbusiness fordi jeg ville ses. Formodentligt er der også noget talent i det, men jeg havde også et stort behov for at blive set, fordi jeg i min opvækst meget tidligt har oplevet ikke at være blevet det. Når man så i den sammenhæng ikke har selvværd med sig, må man satse på selvtillid, og det kan du opbygge ved at præstere og blive anerkendt”, siger Finn Nørbygaard.

LÆS OGSÅ:
DER SIDDER EN MAND PÅ EN BÆNK...

“Det gjorde jeg, og det opdagede jeg, fordi jeg røg ind i en krise omkring det. I det øjeblik jeg fik mit ønske om at lykkes i showbusiness opfyldt, opdagede jeg hvor snæver det havde gjort mig. Jeg var 24 timer i døgnet en ’showbizze’, og det tog mig”, siger han.

Da Finn Nørbygaard i 1994 turnerede med Jette Torp og ’Musik og fis’ fik han det første varsel om en krise under opsejling. I den periode kørte han i bil, optrådte og sov – og det ville kroppen ikke være med til. Finn Nørbygaard fik et sammenbrud, men han brugte det ikke til noget. Han overvandt det, og først da han i 2002 fik voldsomme anmelderklø for Finn og Co. Gav det anledning til, at han startede på det kursus i psykologi, der blev til en uddannelse som psykoterapeaut. ”Finn og Co. er virkelig ikke det bedste jeg har lavet, men det gjorde nas med de anmeldelser, og det var den reaktion det affødte, der ligesom fik mig ind i psykoterapien. Det var fedt at beskæftige sig med mig selv, og godt at mærke hvad det der ”psykofis” kunne”.

Det er lige omkring den tid hvor Finn Nørbygaard er færdig som terapeut, at han bliver meget rig. Tror han. Han er praktiserende psykoterapeaut, investor i flere forskellige sammenhænge, men primært i JMI Invest, der var hovedejer af IT Factory og det gik godt. Indtil den dag det går op for alle, at Stein Bagger er verdens dygtigste manipulator og på helt psykopatisk vis har ført alle bag lyset. IT Factory, der kort forinden var vækstvirksomhed, var i virkeligheden baseret på falske leasingkontrakter og værdiløse papirpenge.

”Jeg håber for Stein Bagger, at han får noget ud af livet og kommer videre, men det har han så vidt jeg kan se valgt ikke at gøre. Han er en neurotisk psykopatisk personlighed, som kun kan ændres af et sammenbrud, og da han er opbygget som Den Kinesiske Mur indvendig, tror jeg ikke han får det”, siger Finn Nørbygaard.

LÆS OGSÅ:
KOM NU! Liderlig litteratur til kvinder der (ikke) kan helt selv

Finn Nørbygaard er på den den anden side af krisen i gang med det han kalder 4. kapitel. Hans primære virke er som foredragsholder, ofte på baggrund af de oplevelser han har med sig qua IT Factory skandalen, og han er fuld af virkekraft. Han er lige blevet 60, og skal til at lave kurser for erhvervslivet, med afsæt i præsentation og forandringsprocesser. En del af ham tilhører stadig showbizz-genren, men det er med tiden blevet væsentligt med den balance der opstår, når både showbizzen og det refleksive menneske er vedligeholdt.

”Nu nedgør jeg det ikke – jeg karakteriserer – og sætter i øvrigt stadig stor pris på det, men showbusiness er jo en art overfladisk forglemmelsesindustri, der tilbyder os, at vi sætter os ned i to timer, glemmer alt og lader os underholde af nogen der står og hopper og danser på en scene. Foredragsvirksomheden og kurserne handler om noget helt andet, nemlig bevidsthed og at være i en situation, hvor vi skal finde frem til potentialet i forandringen. Hvis noget overhovedet skal forandres.”

Finn Nørbygaard er tilbage i sin oprindelige form. Han er ikke helt så velhavende som han var engang – men han ved mere – om sig selv og om alle andre. Han vedligeholder psyken og fysikken, er fuld af det han kalder ’villekraft’ og så sætter han stor pris på de snublesten han falder over undervejs.

”Snublesten, de små udfordringer undervejs, kan meget vel være dem som kan vække en proces der giver dig retning mod større indsigt og et mere meningsfyldt liv”, siger Finn Nørbyggard. ”Dem gør man klogt i at sætte stor pris på”.

Tidligere artikelSIR CLIFF RICHARD OG DE SYNGENDE TRÆER
Næste artikelAnders Matthesen: I dagens an(d)ledning

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here