Siden 2005 har Pia og Mikkel, drevet Thrane Erhverv. En rengøringsvirksomhed med en bestyrelse, der veltilfredse kan læne sig tilbage og konstatere en mangeårig vækst. Virksomheden er siden 2006 vokset og har i dag lidt over 100 ansatte, nybygget hovedkontor i Vester Hassing i Nordjylland og en omsætning, der giver personlig frihed og afføder respekt. I 2010 og 2011 fik Thrane Erhverv Børsens Gazelle-pris, og det hele skyldes, at de – med stor selvfølge – har knoklet benhårdt for sagen.
Virksomheden havde sin fødsel i 2005, hvor Pia på daværende tidspunkt var rengøringsinspektør i et andet firma. De valgte at lukke ned for deres erhvervsafdeling, og Pia mistede jobbet.
Det tog dog ikke modet fra Pia, der gik hjem fra arbejde og sammen med Mikkel, stiftede Thrane Erhverv. Fra den tidligere stilling fulgte en håndfuld kunder og medarbejdere med, og dermed var grundstenen lagt.
I 2008 fordoblede en række store virksomheder Thrane Erhvervs omsætning, og så gav det mening at Mikkel trådte ind i virksomheden med sine stærke kompetencer indenfor administration, projektledelse og salg. Ægteparret supplerer hinanden sublimt; en kæmpe styrke og en større udfordring, for de meget forskelligrettede kompetencer som tilsammen bliver til en styrke, kan nemt udfordre på det personlige plan;
”Vi var fra starten klar over, at det ville kræve en klokkeklar arbejdsdeling mellem Pia og mig, hvis projektet skulle lykkes”, siger Mikkel. ”Vi var nød til at parkere vores privatliv når vi mødte på arbejde, og lægge arbejdslivet til side, når vi kom hjem”.
Det har selvfølgelig ikke været problemfrit at starte en virksomhed op – eller at drive den som ægtepar. Udfordringer med medarbejdere og fælles ambitionsniveau har krævet, at både Mikkel og Pia stædigt har bidt tænderne sammen og har knoklet videre – sommetider med ryggen til hinanden, men fordi de begge to er som skabt til det, og fordi de for længst har indset, at de har brug for hinanden og virksomheden for dem begge, så er de lykkedes med at komme igennem – meget – store udfordringer;
”Vi har haft perioder, hvor vi har arbejdet så mange timer, at vi har været tæt på at gå ned på det, fortæller Pia. ” Jeg tror igen, det var vores fortid, der kom os til undsætning. Vi er ikke vokset op med at få noget foræret, så det kom aldrig bag på os, at det var hårdt – det tror jeg godt kan være en udfordring for mennesker, der er opdraget med, at andre gør tingene for dem, ”siger hun. ”
Det samme gælder for det fællesskab Mikkel og jeg har omkring det her; vi er sindssygt forskellige, og vi løser ikke altid tingene på samme måde. Jeg er helt vildt stædig og Mikkel mener tit, at han har ret, så det er jo ikke fordi, vi ikke er udfordret på daglig basis, ”griner Pia, ”men vi har samtidig også en kæmpe respekt for hinanden og de kompetencer, vi hver især bringer til bordet. Vi ved godt, at den her virksomhed ikke ville kunne drives uden os begge, og derfor løser vi udfordringerne. Sådan er vi grundlæggende indstillet. Både Mikkel og jeg evner at sige, når vi har taget fejl – også overfor kunder, hvis det en sjælden gang sker; så lægger man sig fladt ned, undskylder og gør en ekstraordinær indsats for at udbedre fejlen. Selvfølgelig!” konstaterer hun.
Som arbejdsgiver og ærekær virksomhedsejer, er det en af Pias væsentligste opgaver at finde motiverede og kompetente rengøringsassistenter – og Thrane Erhverv agerer i et fag og i en branche, fortæller hun, hvor der sommetider er andre mekanismer på spil, end dem de skal forholde sig til ovre i IT- eller advokatbranchen. En rengøringsassistent er ikke nødvendigvis altid drevet af personlige ambitioner, men orienteret mod sit fag som et projekt, hvor der er tale om et konkret stykke arbejde, der skal udføres. Ambitionerne strider måske mod tidsåndens tendens til at leve for sit arbejde; her arbejder man for at leve – og Pia ser det. Genkender det. Det ligner på mange måder den ambition, ægteparret har for deres egen tilværelse, og i det felt balancerer de med en ret fin fornemmelse for de fleste og det meste;
”Jeg er ikke nogen strategisk leder, men jeg er god til mennesker, og jeg tror, jeg har en god forståelse for vores medarbejdere. Mikkel er mere ligefrem og forretningsorienteret, men jeg kan sagtens sætte mig ind i, at arbejdet ikke er det væsentligste for vores medarbejdere. Det er deres hverdag – og så længe de forstår, at de er nødt til at gøre deres bedste, når de er på arbejde, for at tjene penge til det liv, de har ved siden af, så er det fint med mig. Det er ikke deres opgave at definere rammerne eller at være drevet af en eller anden indre ambition; det er min – og det eneste jeg kan forvente af dem, det er, at de ikke overser et beskidt gulv eller en plet på væggen,” konstaterer hun.
Pia og Mikkel har en kompetent og dygtigt ledet medarbejderstab. De stiller store – men kun rimelige – krav, og så er de ærlige. De ansætter ikke mennesker, der ikke er villige til at arbejde for sagen, og særligt Pia har et veludviklet talent for at spotte dem, der er vokset op med en mor og far, der har kørt til for mange fritidsinteresser;
”Altså, det er jo ikke for at hænge nogen ud, men det er altså op ad bakke engang imellem, ”siger Pia, ”når man bliver kontaktet af en sagsbehandler, som har en større ambition om at få sine borgere i job, end de selv har. Arbejdsmoral er jo en individuel ting – men jeg må bare sige, at vi jo også har mennesker fra andre dele af verden ansat, og den arbejdsiver og moral, de repræsenterer, den er der mange danskere, som bare slet ikke kan identificere sig med længere. Og de får ikke job hos os”.
Mikkel genkender tendensen, og påpeger, ”at det er en kendsgerning, at det er yderst vanskeligt at finde kvalificeret dansk personale, til de stillinger som Thrane Erhverv tilbyder. Det er lidt som om, at de ufaglærte jobs i nogle brancher, fravælges af arbejdssøgende danskere. De er der simpelthen ikke,” siger han, ”og når vi søger efter personale, ender vi oftest med 90-95% udenlandske ansøgere. For os er det ikke et problem, da det personale vi får er topmotiverede, fordi de kommer til Danmark og får overenskomstmæssig løn, hvilket ofte er mange gange større end den løn de kan opnå i deres hjemland. Det er jo en såkaldt ”Win-Win”.
Konkurrencen i rengøringsbranchen er hård. Der er mange om buddet – og det kræver kvalitetsbevidste kunder, hvis det man byder ind med er ærlig og redelig flid og omhyggelighed. Thrane Erhverv gør rent i alle kroge – og de gør det hurtigt og effektivt, men ikke på bekostning af et godt resultat. Medarbejderne opfordres til at ”bruge øjnene” i stedet for blindt at gribe ud efter støvsugeren, og så laver Pia gerne regnestykket med kunden, når de er samlet ved mødebordet. Alle skal gøre en god forretning; også Thrane Erhverv, men på en måde, så det er meningsfyldt for alle.
”Det hele handler om troværdighed – og os kan man roligt regne med, ”siger Pia. ”Jeg siger tingene, som de er – og jeg er ikke strategisk, spørg bare bestyrelsen,” griner hun. ”De taler jo meget om vækst og opsøgende salg og ser helt opgivende ud, når jeg læner mig tilbage og konstaterer, at jeg for længst er tilfreds. Jeg er så glad for, at vi med rette, har ry for at gøre et godt stykke arbejde til en ærlig pris. Vi vil gerne vise vores kunder, hvad vi tjener på dem – Vi gør det jo meget ofte i pletfri lokaler, hvor de samtidig meget tydeligt kan se, hvad de har fået for pengene, ”smiler hun – og så vil vi som sagt også gerne kunne nyde livet. Vi synes, vi har arbejdet hårdt for at gøre det til en mulighed.”
Det er ikke længe siden, Pia sidst rengjorde en andens toilet – og hun gør det gerne, hvis der er behov for en afløser. Ellers varetager hun medarbejderpleje og den daglige praktik i virksomheden, og så rider hun og kører, efter eget udsagn, sine børn til for meget. Hun forkæler dem, men opdrager samtidig til, at de skal blive bidragsydere med en forståelse for, at alt kræver en indsats. Også af dem.
Mikkel varetager den administrative del af virksomheden, og så er han et af de mennesker, som sprudler af ideer og skabertrang. Han vil gerne udvikle og finde på, og Thrane Erhverv har skabt forudsætningen for en hverdag, hvor han har mulighed for at finde på og arbejde videre med nye projekter. Mikkel er et systematisk menneske, som sjældent overser noget væsentligt. Hans overblik gør virksomheden smidig i forhold til kundernes behov – og så er han god til at se, hvordan alle optimerer indsatsen til fælles bedste;
”Jeg tror jo på, at jo mere styr man har på sin virksomhed – i alle facetter – jo bedre sover man om natten”, siger han. ”Det handler basalt set om at være strategisk og vælge de rigtige systemer til at understøtte virksomhedens drift, og så følge og monitorere udviklingen – og ikke mindst, at handle og eksekvere når dette er krævet. Så er vores erfaring, at man kommer rigtigt langt.
Vores største aktiv er vores medarbejdere, og vi gør rigtigt meget for at skabe et godt arbejdsmiljø for dem. Vi er dog ikke en virksomhed med en masse moderne bløde værdier – Her er vi nok lidt mere Nordjyske og kører efter devisen at ”en spade er en spade”, siger Mikkel med et smil på læben.
Thrane Erhverv er et iværksættereventyr – men med et socialrealistisk tvist, der ikke overser, at mennesker sjældent kommer sovende til succes. Man kan sagtens hvile på laurbærerne for en stund, men det kræver vilje og ihærdighed at nå sine mål. Det kræver også mod til at se virkeligheden i øjnene og kræve noget af både sig selv og andre.