Måske er du gået forbi frisørsalonen My & Holger i Vingårdsgade, kigget ind af vinduerne og smilet over den funky og farvestrålende indretning. Måske har du været inde på salonen?
Hos My & Holger er det dog ikke kun den farverige indretning der gør, at stedet adskiller sig fra andre frisørsaloner. Bag salonen står nemlig to unge frisører med passion for håndværket og klare holdninger til, at frisørelever altså er nogle, der har en saks i hånden.
Indretningen i frisørsalonen My & Holger er funky og legesyg;
retromøbler, designdetaljer og loppefund får salonen til at ligne en dagligstue, hvor man har lyst til at sætte sig i de hyggelige møbler. Her er altid saftevand i køleskabet og kunderne bliver bedt om selv at tage, for her skal de bare lade som om, at de var hjemme.
”Mange frisørsaloner ser meget dyre og luksuriøse ud, men det var ikke vores idé med My & Holger – det skulle være et sted, som var hjemligt og hyggeligt. Det skulle være et sted, hvor man havde lyst til at være. Så vi kørte Nordjylland tyndt for at få flotte loppefund til salonen” smiler Jeanette Vestergaard, som er daglig leder af My & Holger.
”Da vi grundlagde salonen, var vi enige om, at vi ikke skulle bruge for mange penge på indretningen; alt overskud går til uddannelse af og kurser til frisørerne. Dog ville vi lave en salon, som vi kunne stå inde for og syntes var fed. Vi tænkte selvfølgelig på, hvad der
er trendy lige nu; det er jo meget retro og recycle, men vi tænkte
også på at det skulle være et sted, vi selv havde lyst til at være.
tilføjer Maria Sørensen, som er ejer af My & Holger. Maria
har siden 2006 haft egen salon, Maria S, som i januar i
år blev lagt sammen med hendes anden salon;
Maria S Grühn. I februar åbnede så My & Holger
og selvom de to saloner er skabt som vidt for
skellige koncepter, er det Marias og Jean-
ettes erfaringer fra Maria S, som ligger
til grund for My & Holger.
”Jeg har haft svært ved at finde frisører, som har det høje niveau, vi har brug for.” siger Maria. ”På mange saloner får frisørerne faktisk først lov til at klippe hår, når de er færdiguddannede og det betyder jo, at når de skal begynde at arbejde, så har de næsten ingen erfaring. Og som ejer af en salon har man hverken tid eller råd til at skulle lære en ny frisør op samtidig med at man passer sit eget arbejde. Det er ærgerligt, for det er jo ikke elevernes egen skyld; det er jo fordi vores uddannelse er skruet forkert sammen. Det kan vi ikke ændre på, men vi kan ændre på, hvordan vi selv har frisørelever. ”
Væksthus for frisører
For at give de nye frisører en masse erfaring har Jeanette og Maria valgt, at My & Holger skal være et væksthus for frisører under uddannelse. Konceptet er, at eleverne begynder at klippe kunder, så snart de har det faglige niveau, der skal til. Derfor er det heller ikke så dyrt at blive klippet hos My & Holger, som hos mange andre frisørsaloner, hvor det hovedsageligt er uddannede frisører, der klipper. Dette er noget, som især byens mange studerende er glade for. ”Selvfølgelig er alle lige fra børn til pensionister velkomne hos My & Holger. Dog har vi tænkt særligt på de studerende, da vi grundlagde salonen. Jeg kan godt lide idéen om, at de studerende kommer til os fordi det ikke er så dyrt eller fordi de simpelthen kan lide at være i salonen, men derudover hjælper de også vores frisørelever til at blive dygtigere. Og jo dygtigere vores elever er, jo bedre bliver kundernes oplevelse.” siger Maria.
Jeanette og Maria er enige om, at det kan være demotiverende for frisøreleverne at skulle vente i flere år på at få lov til at arbejde praktisk med deres fag. ”Som elev hos My & Holger får man en saks i hånden fra dag et. Det betyder, at når man efter de fire år som uddannelsen tager, er færdiguddannet frisør, ja så har man faktisk en masse erfaring. Det er vigtigt at man får lov til at gøre det man drømmer om!” siger Jeanette, som tror, at der er rigtig mange nye frisører, der mister modet undervejs i uddannelsesforløbet fordi man som frisørelev fejer gulve, tørrer hylder af og henter mad til frisørerne i stedet for at arbejde med at bruge sine kreative evner.
Så snart eleverne har det niveau at de vil kunne bestå en sven
deprøve, får de lov til at klippe hår på kunderne, for jo mere
man klipper, jo mere erfaring får man. Og netop det
at dele erfaringer er noget, som frisørerne hos My &
Holger har megen glæde af. ”Da eleverne hos os
får lov til at klippe hår med det samme, får de
også hurtigt erfaringer, som de kan dele
med hinanden. Derfor er det også så-
dan, at eleverne ikke kun lærer af
de uddannede frisører, men og-
så af hinanden.
Og faktisk kan de garvede frisører også lære af elevernes erfaringer.”
Erhvervsuddannelse for de dumme?
I de senere år har flere og flere unge søgt om optagelse på videregående uddannelser og dermed fravalgt erhvervsuddannelserne. Prestigen ved at få en studenterhue og senere at kunne kalde sig universitetsstuderende trækker simpelthen mere i de unge end håndværksfagene. Derfor kan Danmark inden for de nærmeste år komme til at stå med en mangel på håndværkere og faglært arbejdskraft.
Maria fortæller, at hun selv har været med til at opfordre unge, der har været interesserede i at blive frisører, til at tage på handelsskole eller gymnasium først.
”Jeg må bare sande at det nok har været forkert. Det er jo fint at du har noget at vende tilbage til. Tit er det bare sådan, at hvis man først har taget en gymnasial uddannelse, så bliver man påvirket af forældre, kammerater eller samfundet til at læse videre på universitetet. Jeg tror, at mange får at vide, at frisører har dårlige arbejdstider, at man får ondt i ryggen og at det er for svært at finde en læreplads. Så kan man godt komme til at tænke, at nu når man alligevel har en gymnasial uddannelse, ja så kan man lige så godt bruge den til at læse videre.”
Maria tror selv, at samfundsdebatten i høj grad er med til at påvirke de unge til at vælge håndværksfagene fra. ”Det handler om, hvad trenden i samfundet er.” forklarer hun. ”Hvad er det vi hører i medierne? Her forleden hørte jeg et debatprogram, hvor en professor udtalte sig om, at niveauet på de danske universiteter er for lavt; de studerende er simpelthen ikke kloge nok. Og her tænker jeg da, at der nok var mange, der skulle have valgt en anden uddannelse i stedet for absolut at skulle på universitetet. I samme debatprogram hører jeg nogen foreslå, at når vi kommer til at mangle håndværkere, så kan vi bare sætte de arbejdsløse til det. Der blev jeg altså arrig! Sådan hænger tingene bare ikke sammen. For i håndværksfagene bliver man altså nødt til at have nogle kompetencer. I et job som vores, arbejder man ikke kun som håndværker, man er også en del af servicebranchen. Hvis man for eksempel kommer ind i en salon og skal betale 500-1000 kroner for en frisørbehandling, så går det jo ikke, hvis frisøren ikke kan sit håndværk eller mangler de sociale kompetencer, som er nødvendige.”
Jeanette fortæller, at da hun gik i gymnasiet var det sådan, at dem der ”var noget” skulle læse videre på universitetet ”sådan tror jeg desværre, at det stadig er. Det er bare så ærgerligt, for man kan jo sagtens være klog og dygtig uden nødvendigvis at være bogligt stærk.”
Denne tanke har fået de to frisører til at søge nye elever på en alternativ måde. Maria og Jeanette har nemlig valgt at holde ”elev-auditions” i stedet for at søge elever på traditionel vis. På denne måde kan de to frisører samt en jury af fagfolk bedre danne sig et indtryk af ansøgerens personlighed og engagement. ”Det der er vigtigst for os er, at vores kommende frisører brænder for faget. Vi skal kunne se i øjnene på dem, at det bare er det her, de vil.” siger Jeanette. ”Og så skal de selvfølgelig også have nogle gode sociale kompetencer” tilføjer Maria. ”Jeg tænker nogle gange at vi er lidt ligesom stewardesser, for vi skal også servere kaffe og hygge om kunderne. Det bedste er jo, hvis kunden føler sig opvartet og kommer ud herfra med en fed fornemmelse af bare at være blevet forkælet og ikke at have tænkt på sine problemer. Det er fedt, for så har man som frisør givet noget af sig selv, men det kræver altså virkelig noget af dig som person. Sådan er det nok for alle, der arbejder i servicebranchen.”
Der er ingen tvivl om, at der bliver lagt et enormt engagement i salonen My & Holger, som ikke blot uddanner dygtige frisører til eget behov. Jeanette og Maria arbejder derimod for at løfte niveauet i hele branchen. Måske kan deres farverige salon og begejstring for frisørfaget endda overbevise nogen om, at håndværksfagene ikke er en dårlig vej at vælge.