Lad mig lige slå fast, at en make-over ikke handler om at putte et menneske i dyre designerkjoler og pangfarvet læbestift, i håb om at skabe en pseudo-udgave af et magasincover. Det handler om at fremhæve det bedste i et menneske og i dets stil. Det handler om, at føle sig tilpas og kunne genkende sig selv i forandringerne”.
Tekst: Pia Møller Søe
Foto: Simon Wedege og Xamuel B.

Katja Jokumsen er 32 år, forlovet med Peter, mor til Liv, uddannet pædagog – og i fuld gang med at bygge drømmehuset.

Hendes hverdag er travl, både med jobbet som pædagog på et botilbud for udviklingshæmmede, weekender i byggerod og eftermiddage på legepladsen med hendes femårige datter. For Katja er tøj noget praktisk. Mascara, ansigtsmasker, designerrober og høje hæle, er ikke en del af hendes daglige rutine. Der kan gå år mellem frisørbesøg, og ofte er det løse bukser, en t-shirt og en cardigan, der er den daglige ’uniform’.

”Jeg har altid været sådan en der synes, at det skal være behageligt først og fremmest, men efterhånden er blevet sådan, at jeg bare tager det, der er øverst i bunken. Det har selvfølgelig ikke gjort det bedre at jeg er blevet mor – det flytter jo kun fokus endnu mere, men nu synes jeg at Liv har en alder, hvor der er overskud til at gøre noget igen. Så, det er tid til at stramme ballerne,” konstaterer Katja.

Katja shopper ofte, men mest til sin datter. Tit er det tilbud eller nogen hun lige trækker ned fra et stativ når hun går gennem gågaden, der ryger med hjem til hende selv. Skabet bugner med ubrugte fejlkøb, der afspejler hvad Katja måske i virkeligheden gerne ville klæde sig i, men længden, størrelsen, snittet eller farverne er sjældent helt rigtige, når først det kommer med hjem.

”Mine fejlkøb er ofte der, hvor jeg har skejet lidt mere ud. Når jeg får det på herhjemme synes jeg stadig det er fedt, men så bliver jeg usikker på, hvad jeg skal sætte det sammen med, eller om det nu også ser helt rigtigt ud på mig. Det er det, jeg håber Peter kan hjælpe med. Jeg trænger til at blive mere sikker i mine valg, for egentligt er jeg ikke specielt konservativ, og jeg har intet imod at være den eneste i en forsamling, der har en skrigende pink bluse på. Jeg aner bare ikke, hvad jeg kan sætte den sammen med,” siger hun.

Katja har overskuddet, modet og lysten til at ændre på rutinerne. Hun savner at føle sig lækker og velklædt, og hun håber, at Peter Bonnén kan give hende det skub, som hun trænger til.

”Der skal bare ske noget nu, og jeg tror på, at det her kan sætte noget i gang. Jeg tror virkelig, at det kan være med til at ændre en hel masse fremadrettet, og jeg savner den der fornemmelse af, at man ser dejlig ud og føler sig rigtigt godt tilpas, fordi man ved, at man har gjort sig umage.”

LÆS OGSÅ:
Det han siger er man selv...

Når man ser godt ud, har man det bedre. Man møder omverdenen med en anden selvsikkerhed, og overskuddet vokser i takt med et par velsiddende bukser.

 

PETER BONNEN OM KATJA

Jeg synes jeg har en god fornemmelse af Katja. Hun tør i virkeligheden meget og hun ser dejlig ud i forvejen, men trænger til lige at blive guidet lidt i forhold til at fremhæve noget af det, hun nu gør sig umage for at skjule. Hun er typisk på den måde, at mange, når de bliver mødre, glemmer sig selv, og det er super, at hun nu har mod på at ændre på nogle af rutinerne. Katja har en flot figur, den skal hun fremhæve, og så skal hun måske lære at bruge nogle accessories, da det er en nem måde, at få et enkelt look, til at se lidt mere særligt ud.

 

MAKE-OVER

Katja og Peter mødes hos Filuca V, Nørregade 18 i Aalborg. Butikken forhandler blandt andet mærker som Isabel Marant, Robins Jeans, Current/Elliot, Tara Jarmon, Aiayo, Ilaria Nistri og Ysl.

Filuca V er startet i 2003 af Dorthe Vestergaard, der selv savnede inspirerende butikker og et anderledes udvalg i Aalborgs gader. Butikken henvender sig til mode- og kvalitetsbevidste kvinder, med individuel stil og lyst til at investere i gode køb, der til gengæld holder længe.

”Filuca V er fra starten blevet taget rigtig godt imod. Mine kunder er primært kvinder over 30, og fælles for dem er, at de er meget bevidste om kvalitet. De mærker jeg har i butikken ligger prismæssigt i mellemklassen, til gengæld sidder det super godt og holder kvaliteten – også efter vask. Udvalget dækker en bred målgruppe, og næsten enhver kvinde vil kunne finde noget der matcher hendes stil,” siger Dorthe Vestergaard.

Betjeningen i Filuca V er både personlig og omhyggelig. For Dorthe Vestergaard handler det om at finde frem til det bedste i de kvinder hun betjener, og hun gør en dyd ud af, hvis man ønsker det, at sige sin – helt – ærlige mening.

Katja og Peter bevæger sig rundt i Filuca V, og tager de ting ned fra bøjler og hylder de hver især mener skal med i prøverummet. Peters bunke er betydeligt større end Katjas – og noget mere vovet.

”Med det samme Katja kom ind i butikken vidste jeg, at hun skulle prøve et par Robin’s Jeans,” siger Dorthe Vestergaard. De bukser hun har på nu, giver hende lår i skoene, og gør intet godt for hendes figur. I virkeligheden er jeg ret sikker på, at der inde bagved alt tøjet er en ret fin figur, og at det vil være flot at fremhæve den.”
Et par sorte Robin’s Jeans bliver sendt ind bag forhænget, og begejstrede og forundrede udbrud lyder kort tid efter.
”Det havde jeg ikke troet,” siger Katja. ”Jeg havde aldrig troet, at jeg ville føle mig godt tilpas i et par stramme jeans, men wow – de er lækre! Og faktisk kan jeg godt se, at det sagtens kan gå an. Jeg troede faktisk ikke at mine ben var så lange,” griner hun. ”Se lige den numse der – den var der ingen der anede fandtes,” konstaterer Peter Bonnén og giver Dorthe Vestergaard ret. Jeansene er et ubetinget hit!

LÆS OGSÅ:
Træd i karakter!

Toppe, buksedragter og jeans og nederdele bliver afprøvet i en lind strøm, og Peter, Dorthe og Katja beslutter samstemmende hvilke dele der gør sig bedst på Katja. Hun forlader butikken med et par ufatteligt velsiddende Robins Jeans, to lækre toppe og en fantastisk buksedragt fra Isabel Marant – og så nogle virkeligt lækre sko fra Sand.

For Katja var det præcis den oplevelse, hun havde håbet på. Hun fik prøvet tøj hun ellers ikke ville have turdet og opdagede, at meget af det faktisk klædte hende.

”Jeansene var den store overraskelse. Dem havde jeg simpelthen ikke troet min mor-krop kunne tage sig godt ud i,” siger hun, ”men de var helt fantastiske at have på og sad bare som de skulle.
Buksedragten er sådan en jeg godt selv kunne finde på at have prøvet, men da jeg kom i den, sad den bare helt forkert. Da jeg så kom ud til Peter og Dorthe ændrede de lige lidt ved måden jeg havde bundet den på, lavede opslag på benene og rettede lidt rundt omkring, og så sad den pludselig bare helt rigtigt. Det er faktisk et godt eksempel på det jeg havde håbet på, at det engang imellem lige handler om at vide, hvordan man skal agere – og så kan meget mere lade sig gøre.

Fremover vil jeg blive bedre til at shoppe steder, hvor ekspedienten har tid og lyst til at vejlede og hjælpe. Det får man åbenbart noget rigtigt godt ud af,” konstaterer hun.

Efter besøget hos Filuca V, hvor Katja går fra med fyldte poser, går turen videre til frisør Esko & Gram i Urbansgade. Her skal hun klippes og farves af frisør Lonnie Ilum. Esko & Gram er en af Aalborgs dygtigste frisører. Her sættes der rigtig god tid af til kunderne, og en klipning tager ikke under en time. De ansatte frisører er alle fagligt dygtige – ikke kun til deres håndværk – men også i forhold til at klippe og style, så farver og former fremhæves på smukkeste vis.
Katja får en nøddebrun farve i hele håret og lyse reflekser i det yderste. Farven fremhæver hendes øjne på en helt ny måde, og forvandlingen er markant.
”Farven Katja har fået i ligger meget tæt op af hendes egen, men har alligevel en nuanceforskel der gør en stor forskel i forhold til eksempelvis hendes øjne,” siger Lonnie. De lyse reflekser i toppen er med til at skabe liv i håret og samtidigt løfter det visuelt og skaber et flot helhedsindtryk.”

Lonnie vælger, i samarbejde med Peter og Katja, at klippe en lang page. Pandehåret klippes i lange etager, der harmonerer flot med Katjas ansigtsform. Lonnie har, inden hun gik i gang, spurgt ind til Katjas hverdag og tidsforbrug på badeværelset, og har derfor skabt en frisure, der er nemt at holde ved lige og ikke kræver timers styling om morgenen.

LÆS OGSÅ:
Jon & Løkke: Vi skal kæmpe for kunsten og kulturen

”Jeg synes den lange page er rigtig flot til Katja. Jeg har lavet en hel masse fjerlette klip ind i håret, og det skaber det flotte tunge fald, uden at det ser tynget ud. Inden jeg gik i gang spurgte jeg meget ind til Katjas behov og hverdag, og det er helt normal procedure her i salonen, for det nytter ikke noget, at vi skaber en frisure der ikke er velegnet til hjelm, hvis man nu cykler på arbejde hver dag. På den måde er det ikke nok at det ser fedt ud, det skal også være holdbart i hverdagen,” siger Lonnie.

Katja får også farvet vipper og bryn hos Esko & Gram, og faktisk er hun i salonen fire timer. Da hun forlader den er hun – absolut – en helt anden kvinde.

”Det var altså vildt at overvære,” siger Peter Bonnén. ”Se lige den forandring! Det er simpelthen det, en dygtig frisør kan. Farven fremhæver hendes øjne helt vanvittigt, og hendes ansigt er helt løftet af den klipning. Det er et meget imponerende resultat!”

Katja selv er mindst ligeså imponeret og for en kvinde, der ikke går til frisøren hvert år, var besøget hos Esko Gram og Holmegaard en stor oplevelse. ”Det var simpelthen ren forkælelse. Lonnie var vildt dygtig og ramte helt rigtigt i forhold til klipningen. Farven er jeg også fuldstændigt vild med, og det er tankevækkende hvor stor en forandring det skaber,” siger hun.
Katjas farve kræver vedligeholdelse, og skal hun bevare samme resultat skal hun farves igen om seks uger. Klipningen behøver hun kun vedligeholde i forhold til at få klippet de spaltede spidser af og det, fortæller Lonnie, bør hun gøre indenfor maksimum otte uger.

Nu vender Katja og Peter hjem til Peters atelier i Lille Kongensgade. Her skal Katja styles og så skal hun iføre sig det nye tøj, så magasinets fotograf kan forevige resultatet. Peter Bonnén går efter et usminket look. Igen for at imødese Katjas daglige rutiner. Han opfordrer hende til at pleje hendes hud med gode fugtprodukter og bruger en fugtighedscreme med farve fra MAC til at skabe et ”umasket” velplejet ansigt.

Derefter bruger han concealer til at dække en lille smule rødmen på kinder og hage, og en smule highlighter ved øjnene. Og så, siger han, kunne man i virkeligheden stoppe her.

”Katja kunne tage en smule mascara på, men da hun har fået farvet vipperne hos frisøren er det faktisk ikke nødvendigt. Det udtryk hun har lige nu er gennemfugtet og sund hud, og hun ser frisk og dejlig ud. Har hun mod på det kan en solskinspudder, en highlighter, se vidunderlig ud som blusher, der lægges lige under kæbebenet, men hun behøver det ikke.”

Med få produkter; En farvet dagcreme, en solskinspudder, en concealer og en god fugtserum, kan man faktisk lære at bygge sit ansigt op, så man skaber form og understreger de rigtige steder. Og det kan alle lære, konstaterer Peter Bonnén.

LÆS OGSÅ:
EN FESTDAG MED FREDERIK

”Det handler om lige at låse sig inde på badeværelset i nogle timer og så øve sig. Simpelthen.
Du skal tage dit spejl i ed, og turde prøve tingene af, og det betaler sig – for når du kan, så tager det 10 minutter om morgenen, og resultatet er altså til at se,” konstaterer han.

Aftenlook: Klassiske smokey-eyes, der også kræver øvelse, men kan læres
– og en gennemsigtig gloss på læberne.

 

Katja om oplevelsen:

Det har været en helt fantastisk dag, og jeg har helt sikkert taget meget med mig, der vil ændre på en del fremover. Peter var helt vildt go’ til at ’læse’ mig, og han har virkelig ramt rigtigt – samtidigt med at han også har skubbet lidt til mig. Skoene eksempelvis, dem ville jeg ALDRIG have prøvet selv, men jeg synes faktisk, at de er helt vildt fede, når de kommer på. Jeg kan sagtens se hvad han mener med, at jeg skal fremhæve mere end at skjule og jeg glæder mig helt vildt til at skulle shoppe igen, og se hvad jeg så kommer hjem med i poserne.

 

Peter om oplevelsen:

Jeg er meget imponeret over Katja’s mod! Hun har virkelig troet på både mig og de forskellige mennesker, hun har været i hænderne på hele dagen – og jeg synes det har betalt sig. Katja har – som rigtig mange kvinder gør – forsøgt at skjule sine ’usikre’ områder ved at dække dem til i masser af stof. Stort tøj, som ganske vist skjuler usikkerhederne, men som også dækker for alt det skønne. Resultaterne bliver ofte, at det bliver et næsten telt-agtigt udtryk – og man kommer til at virke større end man er.
For Katja gælder det om at fremhæve den fantastiske kvinde-form hun har!! En flot barm og hofte og en virkelig lækker smal talje – det er ultra-feminint. Nu skal hun turde at sætte den talje i fokus, og det gør hun netop ved det stik modsatte af det, hun tidligere har gjort: nemlig at tage en top på, som sidder til – og så ’camouflere’ maven ved at lade toppen drapere / rynke lidt, så man ikke kan se den egentlige facon på maven. Den nye hårfarve giver et nyt liv til Katja’s øjne, som pludselig lyser helt op af de nye farver. At få rettet brynene giver også mere plads til øjnene, som faktisk ikke behøver en masse makeup for at få fokus. Det handler om at Katja skal pleje sin hud, så den bliver glødende og smuk – så behøver hun egentlig ikke mere til ansigtet.

Det har været en stor fornøjelse at være sammen med Katja. Hun har været helt åben og interesseret i, hvad der skulle til for at hjælpe hende. Jeg har en fornemmelse af, at hun virkelig har taget alle de gode råd med sig.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here