Vi har meget at være stolte af. Den kulturelle energi ulmer og iværksættertrangen har generelt gode kår i Nordjylland. Der er klædeligt fortsat mere fokus på kultur og vækstlag – og det skal der helt naturligt være i landets 3. største kommune. Kultur og erhverv er hinandens bedste forudsætning, og når Aalborg, i centrum for kommunen, har en erklæret ambition om at være kultur, erhverv og uddannelsesby, så kræver det benarbejde og imødekommenhed, over for dem der tager teten som kulturens katalysatorer.

Tekst: Pia Møller Søe
Foto: Simon Wedege

Peter Møller Madsen, festivalleder på Nibe Festival, er – og var – en af de grundlæggende kræfter, i det der i dag er landets 4. største festival og landsdelens kulturelle flagskib.

De fleste kender godt historien. Den om drengene fra Nibe der som en hyldest til musik, miljø og mennesker arrangerede en privatfest med karakter af festival, hvis omdrejningspunkt var en ladvogn, nogle lokale musikere og de venner der, som dem, ville den kulturbårne fest. Det er sådan set næsten de samme drenge der i dag står i spidsen for en festival med mere end 9000 besøgende, 100 bands og en omsætning på 23 millioner.

Deres initiativ blev til den Nibe Festival der i dag er nationalt anerkendt, flyver musikere ind fra hele verden og generer en omsætning der kommer sportsforeninger og erhvervsdrivende i landsdelen til gode. En rapport fra 2011 lavet af Rambøll for FestivalDanmark fastslår, at hver tredje voksne dansker har hørt om festivalen, at den genererer økonomiske effekter i lokalområdet for omkring 28 millioner og at mindst 12 arbejdspladser i nærområdet kan tilskrives festivalens eksistens.
At det lykkedes drengene fra Nibe, kan tilskrives både den idylliserede ildsjæl som mange gode projekter – i alt fald på skrift – er drevet af, men mindst ligeså meget stædig og trodsig skabertrang og en evne til at gå selv. Transformationen fra frivillig græsrodsforening til professionel virksomhedsdrift har ikke – kun – været en nem og omkostningsfri proces.

LÆS OGSÅ:
Vi holder jul i Gammelby!

”Nej, det var ikke kun sjovt”, siger Peter Møller Madsen. ”Det er alvor og hårdt arbejde, når en festival skal finde professionelt fodfæste. Det sidste årti har været barskt, og det kræver en anden tilgang, end den vi havde på rygraden, når der er tale om en festival af den her kaliber. Dengang gjorde vi det bare. Vi satte nye initiativer i gang, afprøvede idéer og legede os lidt igennem det. Nu koster fejltrin for meget på bundlinjen”.

MINDST 100 PROCENT

Nibe Festival har siden begyndelsen i 1985 været i konstant udvikling. Festivalen vokser år for år i omsætning, besøgstal og budgetter. Grundlaget var indtil 2005 frivillig arbejdskraft, og Peter Møller, der som festivalens formand, talsmand og musikbooker, sideløbende passede et job som socialpædagog på Fristedet i Aalborg, måtte undervejs erkende, at stress overtrumfer ildsjæl, og det var derfor både hensigtsmæssigt og imødeset, da han for syv år siden blev ansat i en fast stilling som festivalleder, og dermed kunne koncentrere sig – mindst – 100 procent om projektet.
”Jeg kan huske, at Leif Skov fra Skanderborg Festival sagde til mig dengang, at jeg endelig ikke måtte tro, at det blev let bare fordi jeg blev ansat. Det er først nu det starter, sagde han – og havde ret”, fortæller Peter Møller Madsen. “Det er hårdt arbejde at være end del af en moderne festival, man skal være omstillingsparat og indstillet på bureaukratiet, men havde vi ikke udviklet festivalen organisatorisk og strategisk, så havde vi, tror jeg, måske slet ikke været her i dag. Vi havde i alt fald ikke kunne holde udviklingen”, konstaterer han.

LÆS OGSÅ:
"2020" ... med egne ord

Peter Møller Madsen blev ansat ved Nibe Festival i 2005. I 2007 stod han således i spidsen for en festival, der sikkert forankret i sit lokalområde, Nibe Kommune, skulle finde sin plads i den nye stor-kommune; Aalborg kommune. ”Det synes jeg da var en hård overgang. Vi har rod i et lille samfund, hvor man kan få rigtigt meget til at ske på meget kort tid, og den slags er altså en saga blot i en stor-kommune”, siger Peter Møller Madsen. ”Vi måtte samtidigt erkende, at i den store sammenhæng repræsenterede vi ikke nødvendigvis toppen af Superligaen, så vi skulle starte lidt forfra med at finde vores plads – og på den måde oplevede vi nogle udfordringer. Omvendt er der mange nye muligheder for os som festival ved at være en del af Aalborg Kommune, og på mange måder tilfører vi hinanden noget rigtig godt”.

NORDJYSK METROPOL

Den kultur Peter Møller Madsen repræsenterer kalder samfundsforskeren Johannes Andersen fra Aalborg Universitet, ’en dannelsesrejse’. Et mentalt åndehul, der har stor næringsværdi for det menneske der skal nå meget. Og det skal mennesket. Nibe Festival, kulturen, repræsenterer for de allerfleste af os, ud over udvidede horisonter, den pause der ruster os til at præstere i hverdagen. I en tid hvor Aalborg fokuserer indædt på at blive en by hvor studerende bliver til medarbejdere og græsrødder til iværksættere, anerkender de allerfleste værdien af et rigt kultur og fritidsliv. Vi tager efterhånden vores fritid så alvorligt, at det rigtige job ikke længere er nok – det skal være i den rigtige by, med det rigtige kulturudbud.

LÆS OGSÅ:
Jon & Løkke: Vi skal kæmpe for kunsten og kulturen

”Du kan ikke holde på folk, hvis ikke du som by og landsdel har noget at byde på”, siger Peter Møller Madsen. ”For Aalborgs vedkommende er Nordkraft et rigtigt godt eksempel på en katalysator for borgerenergi. Den mangfoldighed og energi det hus har, kan vi være meget glade for. I det taget oplever jeg, at Aalborg bliver mindre og mindre provinshul og mere en nordjysk metropol – og det er sgu også fordi vi godt tør blære os lidt. Vi får jo ikke noget forærende heroppe, og så tager vi efterhånden kampen op. Det er klædeligt”, konstaterer han.

Kultur er altså en væsentlig faktor for landsdelens udvikling. Den tjener et bærende formål. Den ekskluderer ikke nogen, bygger bro og skaber livsglæde. Det er en gave, en gratis gave, der fortjener gode vækstforhold, og som oven i købet kan være med til at skabe det sammenhold, der er så væsentligt for en by eller en landsdel. ”Man skal ikke undervurdere værdien af en bys kulturelle identitet. Nibe Festival har 3700 frivillige, og når vi laver festival så rykker vi sammen i bussen. Vi er på en fælles mission, og det er livsbekræftende – og livsforlængende”, siger Peter Møller Madsen. ”Euforien og engagementet er sundt for sjælen. Jeg mener faktisk, uden at kunne dokumentere det, at da vi vandt EM i 92, da var vi alle sammen så glade og energifyldte, at vi fik forlænget livet med et par uger eller måneder”, smiler han.

LÆS OGSÅ:
Kulturmennesket

Nibe Festival er en folkefest og gæsterne bærer livsglæden uden på tøjet. Peter Møller Madsen og hans kolleger står i spidsen for festen – og alle er inviteret. Det er Nibes festival, men det er også Aalborg og Hjørrings. Det er vores kulturelle flagskib, der vidner om, at uanset det prædikat der klistrer til landsdelen som daggammelt tyggegummi, om at vi er et mainstream kulturfolk der sindigt ser tingene an, så formår vi at sætte i gang og værne om de – allerfleste – af de initiativer der findes omkring os. Når Nibe Festival ser det som en erklæret ambition, ikke bare at præsenterer et program bestående af de kunstnere med mest airplay, men også indtager en aktiv rolle i forhold til at få noget musik til landsdelen, som vi måske ellers ikke kunne opleve live i sommernatten, så tager vi vel imod.

”Jeg vil meget gerne være med til at opdrage folk lidt musikalsk, og ville jeg ikke det, skulle vi fandeme ikke have det ansvar en festival er,” siger Peter Møller Madsen. ”Vi har i branchen ry for, at være en festival der godt tør, musikalsk og oplevelsesmæssigt, og det er vigtigt at vi gør det. For vi har en velvilligt publikum,” siger han. Det hele kræver bevægelse. Det er forudsætningen, og vi skal aldrig bare fede den i nuet. Det er det modsatte der skaber oplevelser og vækst,” konstaterer han.

 

Tidligere artikelTusinde Tanker
Næste artikelMartin Simonsen: Spot on

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here