Den universelle frygt om ikke at være god nok, som langt de fleste mennesker bærer rundt på i større eller mindre grad lever i bedste velgående i erhvervslivet og bestemt også på direktørgangene. Og den b r e m s e r udviklingen.

Tekst: Jane Rosengren
Foto: Arkiv

Den er omformuleret lidt hen i retning af ”du er ikke dygtig nok” men forskellen er ens. Resultatet er, at der er udviklingspotentialer, som forbliver uudnyttede fordi der er chancer, vi ikke griber. Bangebuks! Efter 10 år med executive coaching og ene-undervisning af ledere i dansk erhvervsliv må jeg desværre give din frygt ret: Du er ikke god nok! Alting kan altid blive bedre. Det gælder bestemt også – og måske endda i særdeleshed – ledere.

 

Er det din virksomhed vi skriver om?

1: Comfort-metoden. Vi ser det hele tiden: Ledere og virksomheder som er på et niveau, hvor det faktisk går godt (= du er god nok). Virksomheden generer fornuftigt overskud, vækstpilen peger op, medarbejderne er grundlæggende tilfredse og både flow og fravær er tilfredsstillende. Det må da indikere en ledelse, som er god nok?
Ja, helt enig. Og meget ofte også en ledelse som ligger lunt i egen comfort zone: tager kun få chancer, udvikler sparsomt, holder sig på sikker grund og sætter pris på at kunne give en vis tryghed i ansættelse til deres medarbejdere og i øvrigt også selv have stabil grund under fødderne.

LÆS OGSÅ:
EN FESTDAG MED FREDERIK

Jane Rosengren

2: Racer–metoden. Her er der fuld fart på. Og også her går det godt. Hele staben er konstant oppe på det sorte af tåneglene for at optimere og genere nye ideer, afsøge nye markeder og rekruttere nye samarbejdspartnere. Stemningen er intens og bærer præg af tempo. Der tjenes penge og øjnes muligheder. Dét må da være god ledelse? Ja, bestemt. En ledelse som har fokus på innovation, hurtige resultater og forandringsparathed. Ingen tvivl om, at der står dygtige mennesker ved roret – og i maskinrummet.
Der er også tale om ledere, som proaktivitet frem for refleksion og oftere beder om tilgivelse end tilladelse.

Groft sagt …. sovset ind …
Mennesker er magnetiske … vi tiltrækker dem, der passer ind. Og i comfort virksomhederne kommer der flere og flere comfortmennesker og i racervirksomheder samles flere og flere racermennesker.

 

Firmaånden forstærkes.

Forhåbentlig påpeger nogen en dag udviklingspotentialerne og den bagvedliggende frygt.
Det vil dog kun sjældent være nogen indefra, for vi er alle sammen samme typer og har svært ved at få øje på vores egne udviklingspotentialer –det er lidt groft sagt … men påvist ved utallige lejligheder.
Hvis opmærksomheden på frygten ved at gøre noget andet skulle blive italesat af én indefra … så er det ofte en nyansat, som endnu ikke er helt sovet ind i ånden i virksomheden.

LÆS OGSÅ:
Træd i karakter!

At være leder for en gruppe er lidt som at være frisør: du kan skabe fantastiske resultater hos de andre … men dig selv … her går det måske til nød at studse pandelokken … men de store udviklinger må du søge professionel hjælp til.
Lige så svært som det er at klippe spejlvendt er det at gå imod vanetænkning og ubevidste reaktionsmønstre. Nye resultater kræver nye tanker og nye handlinger, som er baseret på nye værdier, overbevisninger og indsigter.

 

Gå crazy …

En leder af en comfortvirksomhed vil typisk have en frygt som lyder noget i den her retning:
”Hvis vi ”går crazy” og satser på nye tiltag, risikerer vi at miste alt, hvad vi har bygget op gennem årene og folk får stress”.
En leder af en racervirksomhed vil typisk have en frygt, som lyder noget i denne her retning:
”Hvis vi læner os bare en anelse tilbage og nyder resultaterne af vores indsats, så er der andre som overhaler os inden dagen er omme og vi er færdige”.

Jeg er faktisk en dygtig leder. Og indtil den dag, du finder overskuddet til at sige: ”Ja, det går godt – jeg er faktisk en dygtig leder – mine medarbejder er fantastiske og vi skal passe på det, vi har – OG jeg er dødnysgerrig på at finde ud af, hvad det er vi – og jeg – kan gøre bedre end tilfældet er i dag. Og hvilke resultater det kan bringe med sig”.
Indtil den dag forbliver alt ved det gamle og de uudnyttede potentialer ruster ude på deres taburetter.

LÆS OGSÅ:
JARL: MIN NYSGERRIGHED ER IKKE BLEVET ÆLDRE

 

Når nysgerrigheden vinder over frygten …

Det er de stærke leder – de dygtigste ledere – som ved, at der er noget, de ikke ved. Og gør noget ved det.
Ulrik Hartvig Kolding tidligere CEO for Cembrit Holding nu VP i FLS er én af dem.
Ulrik kom til mig og sagde: ”jeg er uvidende i 2. potens – jeg ved ikke, hvad det er jeg ikke ved”.
Alle har mere i sig, end vi ser. Der er uudnyttede potentialer på enhver taburet. Og det er de virkeligt modige og ambitiøse, der kalder en ekspert ind til at hjælpe sig med at fjerne de sten, der måtte ligge på vejen og sætte kursen mod stjernerne.
Jeppe Søe vandt over frygten og lod nysgerrigheden invitere mig til at komme og opleve, hvordan Positive Medier – som udgiver magasinet Etcetera – ledes af den forhenværende tv-vært.

Tony Robbins – verdens førende guru indenfor personlig udvikling og coach for personligheder som f.eks Oprah Winfrey– sender kursisterne hen over glødende kul for at skifte frygten ud med nysgerrighed ”når jeg kan gå på glødende kul i bare tæer … hvad mere kan jeg så?”

Jane Rosengren
2007 MBA Top Governance, Business Institute
2006 Mastery University, Tony Robbins, USA
2005 NLP Trainer
2004 DiSC certificering
2003 Kvalitets/miljøchef Aalborg Engineering
2000 Kvalitetschef hos Aalborg Industries

Tidligere artikelJane Rosengren: Vi er i psykologiens tidsalder
Næste artikelTINI OWILD: Alle har potentialet til at være lækker

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here