SNEDRONNINGEN
Foto; Marie Hald
”Det er jo fortalt af H.C. Andersen, og selvom vi ikke kommer til at høre hans tekst, så håber jeg, at man vil fornemme historien bag dét, vi laver. Han har en vidunderlig måde at beskrive ting på, og hvis vi ser nærmere på det, er jeg sikker på, at de enkelte dansere kan få en masse ud af, hvordan han har beskrevet visse figurer. Det er et meget smukt eventyr, så jeg forestiller mig, at vi kan få noget godt ud af det. Det er også et langt eventyr, så der bliver skubbet sammen på det. Jeg synes, det er meget spændende,” sådan siger Hendes Majestæt Dronningen om balletten ‘Snedronningen’ som hun – i samarbejde med sangerinde Nanna Øland Fabricius og koreograf Yuri Possokhov- har bidraget kreativt til. Forestillingen har premiere i 1. december i Koncertsalen under Jul i Tivoli.
De tre stod også bag opsætningen af Askepot på Pantomimeteatret og føjer hermed et nyt kapitel til det succesfuldesamarbejde. Der bliver tale om en nyfortolkning af Snedronningen, hvor mere end 40 dansere samt elever fra Tivoli Ballet Skole medvirker i balletten, hvor musikken fremføres live.
Gribende eventyr
”Se så! nu begynder vi.” Sådan starter eventyret om Snedronningen, som Danmarks nationalforfatter H.C. Andersen skrev tilbage i 1845. Snedronningen handler om børnene Gerda og Kay, der pga. af splinten fra et forhekset spejl må gå så grueligt meget igennem, før alt bliver godt. Den iskolde Snedronning får nys om splinten i Kays øje og får ham kidnappet. Hvad hun ikke har tænkt på er, at den unge modige Gerda beslutter sig for at befri sin ven og begiver sig ud på en eventyrlig og farefuld færd. På rejsen kommer hun forbi magiske haver og møder både prinser og røvere. Undervejs træffer hun nogle skæbnesvangre valg,
før hun når frem til sin ven Kay i Snedronningens palads.
Nyfortolkning af klassiker
Der er tale om en nyfortolkning af et gribende H.C. Andersen eventyr, der omfavner de store følelser som kærlighed, ondskab og uskyld. Der bydes på en balletfortælling om djævelskab, savn og venskab, der er skræddersyet til den store scene i Koncertsalen. Eventyret er blevet bearbejdet af Camilla Hübbe, der har skrevet forestillingens libretto.
Dronningen som scenograf og kostumedesigner
Dronningen er med årene blevet en erfaren scenograf. Hun har bl.a. stået bag adskillige scenografier til forestillinger i Tivoli, herunder Fyrtøjet, Svinedrengen og senest Askepot. Syv forestillinger, med flere genopsætninger, er det indtil videre blevet til i samarbejde med Tivoli Ballet Teater. Den mest kendte er den anmelderroste Nøddeknækkeren med mere end 100 kostumer og adskillige scenebilleder. Med det fortsatte samarbejde med musikeren Oh Land og koreografen Yuri Possokhov føjer Danmarks Dronning endnu en facet til en i forvejen flot karriere som scenograf.
Musikeren Oh Land er med på holdet
Nanna Øland Fabricius, bedre kendt som Oh Land, komponerer musikken til Snedronningen. Det er anden gang, at hun sætter musik til en ballet. Den første var Askepot, som også havde Dronningen som scenograf og kostumedesigner. Det er 10 år siden, at hun debuterede på den danske og internationale musikscene med albummet Fauna og hun er især kendt for hits som Sun of a Gun og White Nights. På det seneste har hun med succes medvirket i TV2-programmet Voice Junior, og har været dommer i X Factor. Med en fortid som balletdanser har hun de rette kompetencer til at skabe den musikalske ramme omkring Snedronningen.