De kan ikke andet. Den nuværende situation for DR er, at de ikke leverer noget som helst, man ikke får andre steder. Redaktørerne er bange for at miste seere og indkøber udenlandske koncepter, fremfor at finde på selv. X-factor fremhæves igen og igen som symbolet på uopfindsomheden – og DR kunne ikke andet end at sende dette signal, optil medieforliget. Hvis ikke DR indenfor maksimalt et par år leverer helt unikt fjernsyn, skabt til at gøre os til bedre aktive medborgere i et demokrati, så dør hele DR. Man kan ikke opretholde betalinger ved at være en halvdårlig kopi af alle de andre!

X-factor (som jeg elsker og har set hvert sekund af) kan sendes på alle kanaler. Det behøver vi ikke betale licens for at få lavet. Det ved de godt – og derfor slagter de det program, som et symbol, forud for medieforliget.

DRs rolle, hvis vi skal betale tvunget licens, er at skabe noget der er behov for – men ikke nødvendigvis seere i. Lige nu er de en kopi af de andre – og dermed ikke unikke og pengene værd. De bruger pengene på at overbyde TV2 for at få olympiaden. Det er helt kuk. Giv den til TV2, som så kan få Telenor til at betale gildet. Brug licensen til at skabe indhold, vi ikke kan få.

LÆS OGSÅ:
Ole Stephensen - mindeord

SÆLG DET MESTE
For et par uger siden sagde jeg i “det vi taler om” på radio 24/7 at jeg synes DR kunne sælges. Det blev selvsagt opfattet bastant, men jeg mener det. DR skal efter min smag barberes helt ned til P1, DR2 og Ramasjang – altså skæres godt 70% væk med fokus på fordybelse og børn. Altså en voksenkanal, en børnekanal og en ungdomskanal som nationale medier. Selvsagt i ny forklædning – og med regionale stationer som aktive producenter. Resten af kanalerne sælges til højest bydende, da de allerede sender det de andre gør.

Alle pengene vi sparer bruges derefter på en art “Danflix” hvor både små og store producenter får betaling og støtte for at lave ting direkte til visning der – og delvist også får betaling for antal seere. Støtte gives fortsat til drama, store projekter som Danmarkshistorien mv. Dette dog besluttet af et stort råd, bestående af lige dele “eksperter” og lige dele “domsmænd”, udvalgte danskere efter lodtrækning. Dermed redder vi sådan set DR – eller rettere redder den opgave, som et nationalt betalt medie burde ha.

Da TV2 kom, var de et alternativ. For en helt ny seergruppe blev de det foretrukne TV. DR panikkede og kopierede TV2, og genvandt da en del seere. Men de blev også en kopi. Og dermed ikke den unikke kanal, vi med glæde betalte licens for. De lagde kimen til, at blive lige gyldige (ikke ligegyldige, men lige gyldige). Havde DR holdt fast i fordybelsen, også i sager der ikke var millioner af seere i, så havde vi i dag forsvaret DR. Det kan de færreste længere – godt hjulpet af utallige sager der viser, at respekten for vores penge er så som så. Det er udviklingen – og den kan ikke rulles tilbage. Heller ikke ved at rydde op i symbolske udsendelser som X-factor. Men godt forsøg…

LÆS OGSÅ:
Folkeskolen og det politiske fatamorgana

PS. Dette er ikke del af den DR-bashing om heste eller lønninger, alle hopper ud i. Det er en holdning jeg har luftet i årtier for at redde licensen og tanken om at have et par nationale kanaler.
Licens skal kun gives til programmer, der ikke ville kunne laves uden!

Tidligere artikelNår forskere forsker i forskernes forskningsresultater
Næste artikelStol nu bare på lærerne!

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here