’Det epidemiske samfund’ er en antologi, hvor 27 forskere indenfor det humanistiske og samfundsvidenskabelige område, bidrager med en vinkel på vores samfund, efter det uventet blev ramt af en pandemi. Alt det, vi troede vi vidste – alt det, vi ikke kunne vide; det meste bliver omhyggeligt læst ind i den samfundsstruktur og de normer, der har været hidtil gældende – og måske er konklusionen, at ingenting er som det var – men meget tager udgangspunkt i det, vi allerede vidste. Igennem 18 kapitler bliver konsekvenserne af en overraskende pandemi, men også potentialet i den, diskuteret og analyseret af sociologer, en filosof, en antropolog og lektorer fra Institut for Politik og Samfund, Kommunikation og Statskundskab

Det var karantænen, fastslår filosoffen Anders Fogh Jensen, der gjorde coronavirussen til joggingbuksernes epidemi. Og karantænen er – og føles som – et ventested. Hvad de fleste erfarede undervejs var, at vi evner at omstille os til verden som et vilkår. At de strategier, vi fandt anvendelse for, trækker på velkendte sociale teknologier, som er ”opstået historisk og er dyrt optjent gennem mange hundrede år med epidemier, der var langt mere dødelige end COVID-19”, så der er grund til at værdsætte det allerede erfarede. Vi har levet en rum tid uden det fælles fokus, der er omdrejningspunktet i kollektivt samvær; musikken, teatret, sporten – alt det, der får os til at føle fællesskab med hinanden, og det, siger lektor i sociologi, Bjørn Schiemer, får os til at mærke fraværet af den kollektivitet, der normalt hjælper os med at investere i det, vi gør. Alt det, der ”forstærker verdens farver og dens tag i os”. ’Det epidemiske samfund’ er et perspektiv med ny vinkel på en virkelighed, vi er vældig forbundet af, men ikke altid i.

LÆS OGSÅ:
"2020" ... med egne ord

 

Bogen er redigeret af Nikolaj Schultz, ph.d.-studerende ved Sociologisk Institut, i samarbejde med Ole B. Jensen, professor ved Aalborg Universitet. Nikolaj Schultz har desuden skrevet kapitlet ’Virus, social ulighed og geosociale klasser’, hvori han sammen med Pernille Tanggaard Andersen fra SDU undersøger, hvordan COVID-19 tydeliggjorde og intensiverede en række af samfundets sociale uligheds- og klassestrukturer.

 

Udkommet på Hans Reitzels Forlag. 295 sider. 350,-

 

 

https://hansreitzel.dk/products/det-epidemiske-samfund-bog-53328-9788702308181

Tidligere artikelKulturmennesket
Næste artikelTag vasketøjet ind – musikerne kommer…

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here