Verden er i forandring, og det skyldes måske ikke mindst globaliseringen generelt og det faktum, at vi som forbrugere er bedre rustet end nogensinde før. Med få museklik kan vi hurtigt sammenligne priser og afsøge markedet for muligheder og alternativer. Taberne i det store spil er blandt andet de små selvejende butikker, der for tiden drejer nøglen om på stribe. Om det er positivt eller negativt, er der mange holdninger til, men det er tendensen, og den vil tage til i styrke. Vi har set lidt på, hvad det betyder for dig som forbruger, og fundet et par tidstypiske eksempler.

Den lokale købmand må lukke

Udviklingen har været på vej gennem snart mange år, men den er intensiveret de senere år. Det klassiske eksempel er de små selvejende købmænd i lokalsamfundene, der har svært ved at klare sig. De har ikke muligheden for at købe ind i massive mængder, og den højere indkøbspris på varerne vil uvægerligt smitte af på udsalgsprisen.

Mange steder kæmpes der med næb og klør for at bevare de lokale butikker, men opfordringerne til at støtte lokalt trænger ikke igennem til flertallet, der forståeligt nok ikke er interesseret i at betale overpris for varerne. Lukker lokalbutikken, må man til gengæld køre lidt længere efter varerne, men for de fleste kan det godt betale sig. Mange kommer alligevel i nærheden af storbyerne i forbindelse med transport til og fra arbejde, og så ligger det lige for at handle i super- eller hypermarkedet, som måske gennemsnitligt er 20% billigere.

LÆS OGSÅ:
Før nytåret: Fem råd til at spare penge i 2018

I takt med mulighederne for at bestille online og få leveret til døren, betyder afstanden til butikkerne også mindre for den enkelte forbruger, og det er også en faktor, der er med til at presse de mindre lokale sælgende ud af markedet.

Store kæder er bedre rustet

Markedet er volatilt, og konkurrencesituationen ligeså, og det stiller store krav til financieringen. Her har de store pengestærke internationale kæder en stor fordel, for de kan for eksempel vælge at operere med flere års underskud i en taktisk tilgang til markedet.

Et godt eksempel på en international kæde, der kombinerer god kundeservice med lave priser er norske Expert AS, der er en af Europas største elektronikkæder. Aktiviteterne omfatter progressive foretagender som blandt andet POWER A/S, der for alvor har sat pres på priserne inden for forbrugerelektronik i Danmark de seneste par år. POWER ejer i øvrigt også www.punkt1.dk, som dermed også har storkapitalen i ryggen. Indkøbsvolumen er enorm, og derfor er der råd til at give en god kundeservice og samtidig spille op til dans med konkurrenterne. Eksempelvis tilbyder Punkt1 at matche alle konkurrenternes priser – inklusive netbutikkerne.

Globaliseret nethandel presser priserne i bund

De fleste er godt klar over, at man i dag ofte med fordel kan bestille CD’er, bøger eller andre småting fra udlandet via netbutikker. Men det er kun begyndelsen. Et godt eksempel på udviklingen er svenske www.trademax.dk, som sælger møbler og tilbehør til indretningen. Kæden har kun været i gang siden 2008, men har expanderet voldsomt til nu at være en af Nordens største møbelkæder med hundredetusindvis af tilfredse kunder. Drivkraften er stordrift og dermed mulighed for at give så lave priser, at kæden er svær at se bort fra. Det spændende er, at du i dag med postordre kan få leveret sofaer, senge og hvad du ellers mangler – lige til døren. Leveringen fra Sverige til Danmark koster 400 kroner, uanset om du så bestiller møblement til hele huset. Det er billigere end levering fra de fleste danske møbelhuse, og dertil kommer så markant lavere priser på møblerne.

LÆS OGSÅ:
Et rent iværksætter-eventyr
Tidligere artikelSådan kommer du i bedre form via løbetræning
Næste artikelCykel – bedste og hurtigste transportmiddel

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here