Melis Wilkenschildt er uddannet tekstildesigner, og i 2014 er hun på barsel med sin søn. De rejser rundt i Asien med præfabrikerede smoothies og en lille smule dårlig samvittighed i bagagen, for hverken indholdet eller emballagen repræsenterede det fineste, man kan tilbyde kommende generationer.

Så et eller andet sted i omegnen af Det Indiske Ocean får hun en idé, som hun siden hen tager hjem for at gøre til virkelighed. Hun etablerer Haps Nordic med en intention om at bidrage til en bæredygtig – og smuk – hverdag for de fleste, men måske især for børnefamilier. Sortimentet består af emballage, der kan genanvendes; af sandwichbags, frugtposer, stofservietter, stofbleer, opbevaringsposer, hagesmække, wraps – et alternativ til sølvpapir, gaveindpakning – og højaktuelle mundbind. Intentionen er, at det skal være nemt og brugervenligt at genanvende produkterne – som samtidig, qua Melis’ faglige baggrund, er produceret i smukke og tidløse prints.

”Da vi var i Asien med vores første barn på barsel, havde vi taskerne fyldt med smooties, som var helt nødvendige, fordi han skreg i transportsituationer – og dem er der mange af, når man rejser rundt,” smiler Melis Wilkenschildt. ”Det hjalp lidt, at han kunne sidde og sutte i sådan en, men faktisk er der jo hverken sundhed, økonomi eller miljø i sådan en pose, og jeg kunne ikke helt slippe tanken om, at det måtte kunne gøres smartere, ”fortæller hun.

LÆS OGSÅ:
Ny Fortnite-bog til de unge: Læs spillet

Det kan det. Man kan producere bæredygtige og genanvendelige smoothies-poser, som forældre selv kan fylde med et nærende måltid, vaske, bruge igen – og spare penge på.

Haps Nordic er etableret i 2016. Forud gik to år, hvor Melis løb virkelig hurtigt. Hun var i forvejen selvstændig – men med fuldtidsbeskæftigelse for at kunne finansiere drømmen om et arbejdsliv, hvor hun selv skabte og udtænkte produkterne. Det kan hun i dag.

Da hun vendte hjem fra Asien gik hun, sideløbende med sit fuldtidsjob, i gang med at undersøge, hvordan man tager patent og udvikler prototyper. Hun tog tilløb – og så lancerede hun en række produkter, der ud over deres anvendelighed, også er skabt i smukke prints, så de er lækre at se på. Der er ingen små dansende bananer eller meget begejstrede avokadoer, men gennemtænkte og farverige tekstiler, der æstetisk appellerer til de fleste.

”Med min baggrund er det æstetiske selvfølgelig en stor del af det,” fortæller Melis Wilkenschildt, ”og jeg synes nok, at der længe har været en del produkter på markedet, som, hvis de er økologiske og bæredygtige, også er enten helt duchede eller meget i farverige i printet” smiler hun. ”Min intention var at skabe miljøvenlige og æstetiske produkter, der kan bruges af flere generationer og både af børn og voksne, igen og igen”.

LÆS OGSÅ:
HELT PERFEKT UPERFEKT

Haps Nordic er i dag en fin forretning. Også for Melis, der kan leve af det – og i januar i år har ansat to medarbejder. Mange forbrugere prioriterer efterhånden de bæredygtige produkter, fortæller hun, og det kan man ligesom kun glæde sig over – også på planetens vegne.

”Det er jo helt klassisk; vi skal passe godt på jorden, så vi kan overlade en sund verden til vores børn. Jeg bliver oprigtigt trist, når jeg ser de der plastikøer ude i havet, koralrev, der dør og den ene naturkatastrofe efter den anden. Selv den mindste indsats gør en forskel – altså, hvis vi bare erstatter vores sølvpapir med genanvendelige wraps eller Cotton covers, så er vi så langt,” siger hun.

Det er nemt – og rentabelt – at udskifte fryseposer, sølvpapir, madfilm og præfabrikerede smoothies med bæredygtige og genanvendelige produkter. Men det kræver stadig en lille indsats. Vi skal måske også vænne os til, siger Melis Wilkenschildt, at alt ikke behøver være brug-og-smid-væk, supernemt og superhurtigt, men godt må kræve en lille indsats. Produkterne fra Haps Nordic har lang levetid, hvis du passer på dem.

”Hvis du tager dig tid til lige at vaske dem af i hånden, i stedet for at fyre dem i vaskemaskine og tørretumbler, så ender det med at være en ret fin forretning både for dig og miljøet, så det kræver en lille indsats, hvis du også gerne vil bidrage. Og det håber vi jo alle sammen på, at vi kan blive enige om at gøre,” siger Melis Wilkenschildt.

LÆS OGSÅ:
"2020" ... med egne ord

Læs mere om Haps Nordic på https://www.hapsnordic.dk, hvor du også kan shoppe produkter.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here