Der ligger en 18-årig pige i noget hø.
Hun har hovedet på en sortbroget ko, der har lagt sig ned og agerer blød og varm levende hovedpude.
Ved siden af pigen ligger to andre, samme alder, en dreng og en pige. Pigen nusser ham i håret.

De ligger i en af de mange stalde på dyrskuet i Aabenraa. Det er fredag aften. Klokken er 19 og mange andre unge på deres alder, er ved at vælge tøj og sminke til aftenens bytur.

Men de tre unge i Aabenraa skal ikke i byen. De er på landet.

Deres opgave er at passe køerne, som deres forældre har taget med, gennem hele natten. Det er nemlig præmiekøer. De skal vurderes af dommerne og er stylet til UG. Deres haler hænger i en tynd tråd fra loftet, så de fine hår på yderste led ikke mister de krøller, som er lavet med krøllejern.

“Hvis de skider i nat, skal vi skynde os at fjerne lortet. Ellers lægger de sig i det – og så skal vi til at lave dem smukke igen, kan du ikke se det”, siger pigen med hovedet på koen. Og slår hovedet på sømmet.
For det kunne jeg faktisk ikke se. Og det havde jeg faktisk ikke set komme. Jeg anede ikke, at dele af landbo/ungdom fjernede lort om natten, fordi deres køer skal ha en præmie.

LÆS OGSÅ:
FORLÆNG SKOLEDAGEN!

Koen bliver åbenbart bedømt på udseende. Yverne skal hænge præcist over knæene og have den helt rette “et-eller-andet” jeg ikke fik fat i. “Se ham derovre, han har fået ærespræmie”…

Jeg stod og så på koen.
Længe…
Klappede den.
Og jeg prøvede VIRKELIG af respekt for ungdommen at, sådan VIRKELIG, være grundig i mit kik på koen. Men for mig VAR det bare en ko med et yver. Og en lidt pudsig krøllet Seebach-frisure på halen.

Jeg har boet på landet, men åbenlyst ikke rigtigt været på dyrskuer. Der er masser af ting her på pladsen jeg ikke anede eksisterede. Deriblandt altså en ungdom, der bliver i dyrskuets stalde om natten, for at fjerne lort fra koens satte frisure.

“Her er mega hyggeligt. Vi ligger bare og snakker med dem fra de andre stalde og har en fest. Der er et stort sammenhold og vi nyder at snakke sammen”.

“Jamen ha da en god lorte-nat”, sagde jeg og smilede. “Tak, det ved jeg vi får”, sagde fyren.

Det er dem mange kalder bonderøve. Bondeknolde. Dem nogle dømmer som sindige, langsomme og lidt bagud. De er det bondesamfund, vi ikke regner med. Dem vi tror er på vej væk og dømmer ude. De er “udkant” siger vi, men de er nok mere bagland!
Dem som Venstre måtte forstår bedre, da de forleden oplevede sammenstødet mellem land og by.

LÆS OGSÅ:
Ole Stephensen - mindeord

Tager man en 18-årig pige fra Storbyen, der klokken 22 drak sig stiv på ZEN og kom fuld hjem ved 4-tiden med mascara smurt ned af kinderne, fordi Bjarne bare slet ikke fatter at One Direction er for fede, men istedet kaldte dem for mega lolleren
– og så denne 18-årige pige fra Aabenraa, der bruger natten på kolort og derfor lugtede præcist af den sødlige blanding af ko og hø og var iklædt tøj, som tydeligt har gjort en kassedamen i Metro fornøjet… så ser jeg bare to piger, der er unge i det, de er i. Ingen er bedre eller værre end den anden. Ingen kan dømme den ene ude og den anden inde. Ingen skal sige, at den ene er udkant og den anden er midt i blommen af et æg.

Danmark er mangfoldigt.

Det tænkte jeg ihvertfald pludselig denne fredag aften, hvor jeg kørte fra Aabenraa dyrskue og så, at der stadig var lys i de små stalde. Jeg fatter virkelig ikke hvad en køn 18-årig pige får ud af at tømme kolort en fredag aften. Men hun forstår nok heller ikke, hvad jeg fik ud af at se TV avisen på sofaen og falde tidligt i søvn. Så længe vi bare favner det, vi ikke forstår, opstår det sammenhold, der gør at vi eksisterer som nation og som folk. Og som køer.

LÆS OGSÅ:
SMITTETAL ELLER GALLUPTAL?
Tidligere artikelRefleksioner over Løkke i medierne
Næste artikelHVOR ER VORES RESPEKT FOR ANDRE BLEVET AF?

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here