Min far fortalte tit, hvordan alle børnene i Nykøbing Mors stimlede sammen om den lange kortege af hestevogne, når Cirkus Miehe kom til byen. Stemningen altid høj og forventningsfuld. Savsmuldet på plads i teltets midte, stærke folk med kæmpe hamre, der taktfast slog pløkker i, for at holde dugen på plads i al slags vejr. Og blæsten gik jo ofte frisk over Limfjordens vande.

Jeg har selv arvet den fornemmelse for cirkus, plantet i mig på skødet af min far, når vi oftest i Lønstrup kiggede forbi Cirkus Dannebrog. Der sad man trygt med tommelfingeren i munden på grund af spændingen fra manegens magi. Jeg husker tydeligt de mange cirkusture.

De sidste 10 år har jeg hvert år besøgt Cirkus Arena med mine børn. Det er efterhånden det eneste store cirkus, der fortsat er på landevejen – og modsat teatre og alskens andre kulturbærere, gør de det år efter år uden at få en eneste støttekrone. Det er urimeligt – men værd at støtte op om med et besøg, en candyfloss og artisteri.
Og de gør det godt! Den kjære Benny Berdino har de senere år givet sin rolle videre til både børnebørn og kendisser – og det har reddet det store cirkus at nytænke. Vel at mærke uden at gå på kompromis et eneste sekund.

LÆS OGSÅ:
Biltur 2018: Del 6. - SLIK MED PIKSMAG, ET MISTET BARN OG KLIMAFLYGTNINGE

I år er det vidunderlige Motor Mille fra DR der binder forestillingen sammen med cirkushistorier og søde smil og grin. Hun har noget magisk over sig, både på tv og i manegen. Og børnene er helt optaget af hendes ord og mimik. Se det er en kunst. Stuuuurrr stuuurrrr nummer. Forestillingen er endnu engang i top.

Nu er Cirkus Arena – Nordens Største Cirkus kommet her til Svenstrup. De kan vist ikke finde ned til pladsen og gør holdt netop her – men for min skyld må de gerne holde stille lige her udenfor vinduerne. Lade elefanter og artister optræde på godthåbsvej og langdyssen – jeg gir kaffe bagefter.

Der er fortsat savsmuld i manegen. Magi i luften – sammen med lugten af dyr og menneskesved, der har knoklet med at rejse teltet – og har gjort det 100 gange dag efter dag – uden andet end campingvognens bad.

Alt er HELT som det skal være – indtil de rejser videre til næste by og alt, der er tilbage efter dem, er minderne og den runde ring på græsset, hvor savsmuldet lå.

Sikken en cirkus!

—–

Opdateret: Til alle jer i kommentarfeltet, der straks dukkede op med kommentarer om dyr i cirkus, tager jeg den igen og igen.
Der er kommet hårde regler om dyrehold som Arena holder, ellers ville hammeren falde. Staten slår hårdt ned på dem, der ikke gør. Det gælder såvel cirkus som alle andre dyrehold.

LÆS OGSÅ:
Ole Stephensen - mindeord

Du kan så tilhøre dem der mener, at dyr slet ikke må bruges til underholdning af mennesker – og der skal du lige huske også at boycotte besøg hos alle de af jeres venner, der har hunde og katte indendøre og lærer dem helt unaturlige ting som ikke at pisse territoriet af indenfor, lægge sig og sitte og ikke må gnave i ting eller bide de andre dyr i huset.

Boycot derudover alle der har fisk i bur. Stå med bannere foran rideskoler, der har disse prægtige stolte heste stående i båse fordi en pige skal ride en tur efter skole og hoppe over en lille forhindring – og drop alt der bare minder om dressur.

Jeg hader og dropper selvfølgelig et sted, der ikke overholder de strenge regler, da dyr skal have det godt. Det gælder zoo eller klapning af bondegårdsdyr eller hvad pokker det måtte være – men de fleste der har med dyr at gøre elsker deres dyr!

Jeg hopper ikke med på den vogn der automathader alt og alle der har dyr på anden måde end i junglen eller på savannen. Incl hunde og katte, køer og guldfisk. Vi har gudskelov fået ny lovgivning der skiller skæg fra snot – og kun de ordentlige får lov. Så det kan absolut ikke holde mig fra manegen at der er tre flotte veltrænede og skønne elefanter i familien. Derimod pinte det mig at se dem trille rundt med turister i Thailand – og skulle jeg engagere mig, blev det der.

LÆS OGSÅ:
SMITTETAL ELLER GALLUPTAL?
Tidligere artikelTESTS BLIVER BRUGT TIL AT SLÅ MED!
Næste artikelAFSLØRET: SOMMEREN ER VARMERE END VINTEREN!

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here