5 af 13 pladser gik til EU-skeptiske partier. 5 af 13!
– Og en valgdeltagelse på det sædvanlige pinlige stadie på omkring halvdelen. Halvdelen af danskerne gider ikke engang møde op!

Alligevel virker det som om, at de færreste JA-partier tager det alvorligt, men i stedet tordner afsted og mener det enten skyldes boxershorts eller enkeltsager, som vi danskere slet ikke forstod. Mens de roser patentdelen, fordi det forstod vi, ifølge dem. Da vi stemte nej til maastricht, den der blev gjort om, til vi makkede ret – sagde man det samme om “nej-sigerne”. Selvom det eneste de ikke ønskede var en union. De fleste synes EF var fint og skulle bevise sit værd først, før vi gik videre.

Jeg tror det smarteste ville være for partierne at erkende, at der jo også i deres baglande er folk, som ikke kan stemme på eget parti. At de ikke engang selv er på linie med deres egne vælgere. Alle partierne har knoklet for at deres støtter skulle stemme på dem – og i det hele taget stemme. Men sandheden blev altså, at 34% af vælgerne stemte på nej-partier og kun halvdelen gad. De, der er voldsomt EUforiske må stoppe op og erkende, at de ikke er på linie med folket. At der kræves noget andet. De behøver ikke engang ændre grundlæggende politik, men bliver nødt til at rulle tilbage på en række ting.

LÆS OGSÅ:
Folkeskolen og det politiske fatamorgana

Anders Samuelsen og Lars Løkke var de eneste jafolk, der turde sige det højt i den afsluttende debat. Jeg tror endda Anders Samuelsen var den, der ramte bedst hvordan de kan komme videre: “Hvis man står med et forslag, og tør sende den til folkeafstemning, så er man på rette vej – men hvis man står med forslag, hvor man tænker at befolkningen nok vil stemme nej, skal man lade det ligge”. I virkeligheden tror jeg der, at han gav en opskrift, som de politikere kan følge, som slet ikke kan finde ud af at tænke som de fleste danskere gør. Som ikke fatter, at man kan ønske noget andet end en union. Og som ikke forstår, at man kan blive væk.

Alle partier gik tilbage!

Eneste der gik frem var skeptikerne og de totalt EUforiske radikale. Altså det entydige ja, og det entydige nej. Resten tosser rundt og forsøger at tale et nederlag op – og give hinanden skylden. Det er ret så uklædeligt. Tag det som en mand. Jeres projekt er uønsket. Hertil og ikke længere – og for nogle endda hertil og nu tilbage. Storbritanien præcist samme billede, med UKIP som største parti (lige nu), og det ses i hele Europa. Jeg forventer ikke, at verden ændrer sig og at toget stopper op. Jeg forventer ikke, at de nuværende politikere forstår et ellers tydeligt signal – men jeg er sikker på, at de vil høre mere og mere fra baglandet, som tør sige højt i det parti de er medlemmer af, at de ikke støtter linjen – og at de måske endda er dem utro i EU valg. Det er jo den virkelighed vi har – og det skal gøre ondt og måske ændre partierne på sigt.

LÆS OGSÅ:
Ole Stephensen - mindeord

En lussing til det europæiske projekt er det. En lussing som aldrig før. Og selvom EU er vandt til lussinger – og altid har formået helt at ignorere befolkningerne i Europa, er dette stød voldsomt. Så voldsomt, så politikernes forsøg på at spinne det ind som “protest” eller boxershorts vil falde til jorden overalt. Skeptikerne taler pludselig med en stor stemme i EU. Lad os håbe de formår at bruge den fornuftigt.

Tidligere artikelHETZ ELLER RELEVANT?
Næste artikelAFSLØRING: MAN SPØRGER SOM MAN FÅR SVAR!

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here